Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trolig USA-veto mot Gaza-resolusjon i FN

FNs sikkerhetsråd skal lørdag stemme over en resolusjon som kritiserer Israels drap på 18 sivile palestinere i Gaza onsdag. USA vil høyst sannsynlig legge ned veto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd skal lørdag stemme over en resolusjon som kritiserer Israels drap på 18 sivile palestinere i Gaza onsdag. USA vil høyst sannsynlig legge ned veto.

Resolusjonsforslaget det skal stemmes over lørdag er betydelig utvannet i forhold til det opprinnelige forslaget som ble fremmet av Qatar. Det karakteriserte Israels angrep mot Beit Hanoun onsdag, der 18 sivile ble drept mens de lå og sov, som en massakre.

Forslaget gikk også inn for utplassering av en internasjonal FN-styrke i området, etter mønster av våpenhvileavtalen for Libanon.

I forslaget som sirkulerte fredag, er ordet «massakre» fjernet, det samme er kravet om internasjonale observatører. Resolusjonen fordømmer både Israels militære aksjoner i Gaza og militante palestineres skyting av hjemmelagede raketter mot israelske mål.

Den ber også det internasjonale samfunn gjøre sitt for å gjenopplive fredsprosessen i Midtøsten, og ber FNs generalsekretær nedsette en undersøkelseskommisjon for å granske hva som skjedde i Beit Hanoun.

USA har ikke sagt noe offentlig om resolusjonsforslaget, men FN-diplomater regner det som sikkert at USA, Israels nærmeste allierte, vil legge ned veto mot resolusjonen.

Med unntak av USA fordømte en så godt som samstemt verden Israels angrep på Beit Hanoun onsdag denne uka, da israelske stridsvogner skjøt granater mot et boligområde. Israels statsminister Ehud Olmert beklaget etterpå angrepet, og sa det skyldtes en teknisk feil.

Over 300 palestinere er blitt drept i Israels offensiv mot Gaza, som ble innledet etter at militante palestinere i juni bortførte en israelsk soldat .

18 SIVILE DREPT: Ti-tusenvis av mennesker deltok i begravelsene av de 18 sivile som ble drept mens de lå og sov i Beit Hanoun på onsdag. FN skal stemme over et resolusjonsforslag som kritiserer drapene lørdag. Foto: AP
18 SIVILE DREPT: Ti-tusenvis av mennesker deltok i begravelsene av de 18 sivile som ble drept mens de lå og sov i Beit Hanoun på onsdag. FN skal stemme over et resolusjonsforslag som kritiserer drapene lørdag. Foto: AP Vis mer

(NTB)

Hele Norges coronakart