Trolig våpenhvile i Ukraina i morgen

Begge parter sier de vil underskrive avtalen i Minsk.

MIDTPUNKTET : Ukrainas president Petro Porosjenko var midtpunktet da NATO-toppmøtet startet i Cardiff i dag. Her sammen med USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.  EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL Scanpix
MIDTPUNKTET : Ukrainas president Petro Porosjenko var midtpunktet da NATO-toppmøtet startet i Cardiff i dag. Her sammen med USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Dersom avtalen underskrives, slik både Ukrainas president Petro Porosjenko, og opprørslederen i Donetsk fylke, Alexander Zakharsjenko, har sagt, gjør det jobben til Jens Stoltenberg som ny NATO-sjef litt lettere.

Men situasjonen i Ukraina og spenningen i forholdet til Russland vil uansett prege Stoltenbergs tid som NATOs generalsekretær, som starter 1. oktober. I morgen møter han alle sine foresatte - Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande og alle andre stats- og regjeringssjefer i allansen. Stoltenberg klappes da inn som den nye NATO-sjefen

Ingen militær seier Den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, sa i dag at han vil gi ordre til at våpnene tier klokka 14.00 lokal tid, eller klokka 13.00 norsk tid, i morgen. De pro-russiske opprørslederne i Øst-Ukraina sier de vil gi ordre om å stanse skytingen en time seinere.

Det er samtalen mellom Porosjenko og den russiske presidenten Vladimir Putin tirsdag kveld som har skapt det politiske grunnlaget for en våpenhvile. Trolig har begge parter innsett at de ikke kan vinne en klar militær seier.

Ukraina, fordi Russland vil hjelpe opprørerne hvis de blir militært presset, med våpen og soldater slik NATO sier de har gjort hele tida, men særlig den siste uka. Russland forstår det, fordi en militær seier i øst i enda større grad vil gjøre Russland til den politisk spedalske, og den tapende part økonomisk, i den europeiske familien.

«Fryst konflikt» Taperen er uansett Ukraina, og særlig de østlige fylkene, der det pro-russiske opprøret fikk spre seg fra april, til den situasjonen vi har idag, men rundt 2600 døde, og en fare for at Øst-Ukraina blir en såkalt «fryst konflikt», en konflikt som ikke får sin løsning.

I Europa har vi det med den russisk-dominerte befolkningen i Transdnjestria i Moldova, og Abkhasia og Sør-Ossetia, som folkerettslig er en del av Georgia, men som ble annektert av Russland under krigen mellom Russland og Georgia i 2008.

Uansett så blir Ukraina Jens Stoltenbergs viktigste jobb som NATOs nye generalsekretær. Og i motsetning til sin far, Thorvald, som var fredsmekler på Balkan med mandat fra FN, så blir sønnen Jens Stoltenberg den vestlige spydspissen i en kald front mot Russland.

Det er en front det vil kreve tålmodig diplomati å bygge ned, hvis det i det hele tatt lar seg gjøre så lenge Vladimir Putin er president i Russland.

Litt lettere for Stoltenberg En våpenhvile vil gjøre Stoltenbergs jobb som NATOs nye sjef litt lettere. Men uansett så har forholdet mellom Russland og Vesten vokst til en farlig kreftsvulst på grunn av borgerkrigen i Øst-Ukraina. USA og EU har innført sanksjoner som svir mot Russland, og truer med ytterligere sanksjoner hvis ikke Putin, som etter NATOs mening er direkte involvert i krigen, også med regulære soldater, stanser sin aggresjon.

Russland har svart med med importforbud på nesten alle matvarer fra USA og EU, hvori opptatt Norge. Frykten situasjonen i Ukraina har skapt i de baltiske land og Polen, har gjort at NATO vil ha permanente militære enheter i disse landene. Russland vil trolig svare på dette med militære mottiltak.

Det er denne spiralen mot det som kan likne en ny kald krig, Stoltenberg skal koordinere og administrere fra 1. oktober. Bordet er uansett dekke med masse bråk for den nye NATO-sjefen, Jens Stoltenberg.