DØDE: Wayne Barrett, Trump-biograf og undersøkende journalist, døde 71 år gammel i New York i går. (Chester Higgins Jr./The New York Times via AP)
DØDE: Wayne Barrett, Trump-biograf og undersøkende journalist, døde 71 år gammel i New York i går. (Chester Higgins Jr./The New York Times via AP)Vis mer

President Donald Trump

Trolig visste ingen journalist mer om Trump enn Wayne Barrett. Dagen før innsettelsen døde han

- Han kunne ikke leve med å se Trump bli innsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag innsettes Donald Trump som USAs 45. president.

En over 40 år lang karriere som forretningsmann, eiendomsmogul og realitystjerne krones i dag med presidenttittelen for 70-åringen etter valgseieren over Hillary Clinton i november.

Men få brydde seg om Donald Trump da han som ung begynte å bygge opp sitt forretningsimperium med midler arvet fra faren Fred.

Oppfatningen av Trump i begynnelsen av forretningskarrieren er slående lik da han begynte på sin ferd mot presidentskapet: få tok han seriøst.

MISFORNØYD: Det amerikanske punkbandet Green Day sender ett stikk til Donald Trump i sin ferskeste musikkvideo av låta «Troubled Times». Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet. Manu Viqueira and David Rodriguez. Splash DV. Vis mer

Men en av dem som tok ham seriøst, var gravejournalisten Wayne Barrett.

I går, dagen før innsettelsen av Trump, døde 71-åringen. Ifølge CNN har han slitt med lungebetennelse de to siste ukene, og døde på et sykehus i New York torsdag kveld.

Snek seg inn på Trump-fest

Som gravejournalist i nyhetsmagasinet Village Voice i New York, begynte Barrett å undersøke Trump allerede på 70-tallet.

Det begynte med en serie om Trumps eiendomsprosjekter i 1979.

Trump sluttet å svare telefonen da Barrett ringte i åra etter. På det samme tidspunktet var Trump som en magnet for New Yorks tabloidpresse og vice versa.

Men Barrett ga seg ikke, og allerede i 1991, da Trump hadde blitt en mer eller mindre landskjent riking, kom Barrett med en av de første undersøkende biografiene om Trump.

KRITISKE: Betsy DeVos er nominert av påtroppende president Donald Trump til å bli ny utdanningsminister. I går fikk senatorene stille henne spørsmål og flere reagerte kraftig på svarene hennes. Her stiller senator Chris Murphy spørsmål om våpen hører hjemme på skoler. Vis mer

Boka «Trump: The Deals and the Downfall» ble en fiasko da den kom ut i 1991.

Det samme året snek Barrett seg inn på en av Trumps bursdagsfester for å undersøke hvem av de rike og berømte som var der. Den kvelden ble han pågrepet av politiet i Atlantic City for å ha tatt seg ulovlig inn på festen.

Floppet med Trump-bok

Selv om boka hans floppet i 1991, skulle den få nytt liv da den eksentriske eiendomsmogulen virkelig slo seg opp som presidentkandidat.

Barrett utga boka på nytt omkring 25 år etter, inkludert et 9000-ords forord om valget i 2016.

Under tittelen «Trump: The Greatest Show on Earth: The Deals, the Downfall, the Reinvention» ble boka en suksess.

- Han tok Trump seriøst lenge før noen andre gjorde det, sier Trump-forfatter og tidligere assistent for Barrett, Timothy O'Brien til New York Times.

I tillegg til Trump-boka, skrev Barrett flere hardtslående bøker om de tidligere New York-borgermesterne Ed Koch og Rudy Giuliani - sistnevnte en av Trumps viktigste støttespillere.

Hjalp Trump-journalister

Barrett både håpet og trodde Trump skulle tape valget, da han ble intervjuet av CNN i fjor. Slik gikk det ikke.

- Det er trolig ikke en journalist i landet som vet mer om Trump enn Barrett, skrev hans tidligere kollega Jennifer Gonnerman i New Yorker i fjor.

Under presidentkampanjen, besøkte mer enn 60 journalister Barretts hus i Brooklyn for å snakke med ham om Trump. Flere av dem fikk også gå gjennom hans rikholdige Trump-arkiv i kjelleren.

- Han kunne ikke leve med å se Trump bli innsatt, skriver Andrea Bernstein for New Yorks offentlige radio WNYC om den avdøde journalisten.