Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Donald Trump

Trolig visste ingen journalist mer om Trump enn Wayne Barrett. Dagen før innsettelsen døde han

- Han kunne ikke leve med å se Trump bli innsatt.

DØDE: Wayne Barrett, Trump-biograf og undersøkende journalist, døde 71 år gammel i New York i går. (Chester Higgins Jr./The New York Times via AP)
DØDE: Wayne Barrett, Trump-biograf og undersøkende journalist, døde 71 år gammel i New York i går. (Chester Higgins Jr./The New York Times via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag innsettes Donald Trump som USAs 45. president.

En over 40 år lang karriere som forretningsmann, eiendomsmogul og realitystjerne krones i dag med presidenttittelen for 70-åringen etter valgseieren over Hillary Clinton i november.

Men få brydde seg om Donald Trump da han som ung begynte å bygge opp sitt forretningsimperium med midler arvet fra faren Fred.

Oppfatningen av Trump i begynnelsen av forretningskarrieren er slående lik da han begynte på sin ferd mot presidentskapet: få tok han seriøst.

MISFORNØYD: Det amerikanske punkbandet Green Day sender ett stikk til Donald Trump i sin ferskeste musikkvideo av låta «Troubled Times». Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet. Manu Viqueira and David Rodriguez. Splash DV. Vis mer

Men en av dem som tok ham seriøst, var gravejournalisten Wayne Barrett.

I går, dagen før innsettelsen av Trump, døde 71-åringen. Ifølge CNN har han slitt med lungebetennelse de to siste ukene, og døde på et sykehus i New York torsdag kveld.

Snek seg inn på Trump-fest

Som gravejournalist i nyhetsmagasinet Village Voice i New York, begynte Barrett å undersøke Trump allerede på 70-tallet.

Det begynte med en serie om Trumps eiendomsprosjekter i 1979.

Trump sluttet å svare telefonen da Barrett ringte i åra etter. På det samme tidspunktet var Trump som en magnet for New Yorks tabloidpresse og vice versa.

Men Barrett ga seg ikke, og allerede i 1991, da Trump hadde blitt en mer eller mindre landskjent riking, kom Barrett med en av de første undersøkende biografiene om Trump.

KRITISKE: Betsy DeVos er nominert av påtroppende president Donald Trump til å bli ny utdanningsminister. I går fikk senatorene stille henne spørsmål og flere reagerte kraftig på svarene hennes. Her stiller senator Chris Murphy spørsmål om våpen hører hjemme på skoler. Vis mer

Boka «Trump: The Deals and the Downfall» ble en fiasko da den kom ut i 1991.

Det samme året snek Barrett seg inn på en av Trumps bursdagsfester for å undersøke hvem av de rike og berømte som var der. Den kvelden ble han pågrepet av politiet i Atlantic City for å ha tatt seg ulovlig inn på festen.

Floppet med Trump-bok

Selv om boka hans floppet i 1991, skulle den få nytt liv da den eksentriske eiendomsmogulen virkelig slo seg opp som presidentkandidat.

Barrett utga boka på nytt omkring 25 år etter, inkludert et 9000-ords forord om valget i 2016.

Under tittelen «Trump: The Greatest Show on Earth: The Deals, the Downfall, the Reinvention» ble boka en suksess.

- Han tok Trump seriøst lenge før noen andre gjorde det, sier Trump-forfatter og tidligere assistent for Barrett, Timothy O'Brien til New York Times.

I tillegg til Trump-boka, skrev Barrett flere hardtslående bøker om de tidligere New York-borgermesterne Ed Koch og Rudy Giuliani - sistnevnte en av Trumps viktigste støttespillere.

Hjalp Trump-journalister

Barrett både håpet og trodde Trump skulle tape valget, da han ble intervjuet av CNN i fjor. Slik gikk det ikke.

- Det er trolig ikke en journalist i landet som vet mer om Trump enn Barrett, skrev hans tidligere kollega Jennifer Gonnerman i New Yorker i fjor.

Under presidentkampanjen, besøkte mer enn 60 journalister Barretts hus i Brooklyn for å snakke med ham om Trump. Flere av dem fikk også gå gjennom hans rikholdige Trump-arkiv i kjelleren.

- Han kunne ikke leve med å se Trump bli innsatt, skriver Andrea Bernstein for New Yorks offentlige radio WNYC om den avdøde journalisten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media