Troll skremte barn - ble fjernet

Det var en gang «Trollet på Høgenhei» var et kjent landemerke. Så ble det anklaget for både å være trafikkfarlig og en påminnelse om sorg og død, og ble fjernet. Nå venter en lokal ildsjel spent på om storfilmen «Troll» vil lide samme skjebne.

TROLLET PÅ HØGENHEI: Dette trollet har de siste åra vært et kjennemerke på E18 ved Bamble. Nå er det fjernet. Foto: Ingulv Burvald
TROLLET PÅ HØGENHEI: Dette trollet har de siste åra vært et kjennemerke på E18 ved Bamble. Nå er det fjernet. Foto: Ingulv Burvald Vis mer
Publisert

Mens den norske storfilmen «Troll» setter seerrekorder på Netflix, er et telemarkstroll langt mindre populært. Og det til tross for at det er samme fylke som står bak den norskproduserte Trollbilen.

De siste åra har «trollet på Høgenhei» i Bamble vært et kjent landemerke langs E18, men nå er det altså fjernet.

Mens lokale entusiaster spekulerer i det stille rundt begrunnelsen, har lokale politikere protestert høylytt.

- For å sitere Ludvik i Flåklypa Grand Prix: - «Det er fali’ det.» skriver Bamble Arbeiderparti på Facebook, og spekulerer nå i hva mer som må fjernes.

Trolldrama

«Trollet» dukket tilfeldigvis opp da en lyskaster ble satt opp som en juledekorasjon av Nye Veier i 2018. Det skriver TA, som først omtalte saken.

Ansiktet ble populært og lysinstallasjonen ble gjort permanent.

Men selv om mange har latt seg begeistre av det lokale trollet, har det vært delte meninger. Det har blant annet kommet til uttrykk i en henvendelse til kommunen fra en innbygger, skriver TA.

I e-posten skriver angivelig innbyggeren at ansiktet er alt annet enn vakkert og at det kan framkalle både redsel og gru, spesielt hos barn. I tillegg ligger det rett ved en skole, påpekes det.

I tillegg står det, ifølge TA, at flere skal ha mistet livet ved å falle utfor fjellet og at ansiktet derfor er en påminnelse om sorg og død.

NY FILM: Vi er på Dovre, der overmodige representanter for menneskeheten har funnet det naturlig å sprenge seg ned i fjellet for å lage jernbane. Video: Netflix Vis mer

Det bes videre om kommunen kan sørge for å få lyskasteren fjernet, både av hensyn til trafikksikkerheten og de lokale. Også e-poster Dagbladet har sett etterspør en ny trafikksikkerhetsvurdering.

Et lokalt rykte

Ifølge TA er det Nye Veier som står bak beslutningen om å fjerne lysene, men ikke alle forstår hvorfor.

Ingulv Burvald bor selv i området og forteller Dagbladet at han har blitt oppringt av Nye Veier om lyssettingen.

- De virket fornøyde selv, og spurte meg om min mening. Jeg har vært veldig fornøyd med dette, og trollet har jo blitt et landemerke, så nå er det veldig mange som er skuffa, sier han til Dagbladet.

Han forstår ikke hvorfor Nye Veier plutselig skal ha foretatt en ny risikovurdering. Til Dagbladet drar han likevel fram et lokalt rykte som verserer om hva som - i alle fall delvis - ligger bak beslutningen: En kvinne skal ha kjørt forbi trollet med et barn som ble redd.

Snipp, snapp, snute

At noen blir redde for steintrollet har han selv begrenset forståelse for.

- Hvis folk er redde for hull i fjellet, så kan det vel ikke være noe særlig å kjøre inn i tunnelen heller. Og hvis det er troll i seg selv som er problemet, så burde man jo fjerne hele den nye Troll-filmen. Det er vel det eneste logiske, humrer han.

Bamble Ap er også klare på at avgjørelsen «ikke henger på greip».

- Vi er nå veldig spente på alt annet i Norge som blir tatt bort, skrudd av, eller severdigheter som må legges presenning over for at noen trafikanter ikke skal utgjøre en enorm risiko i trafikken fordi de ikke klarer å kjøre bil uten å la seg imponere, skriver de på Facebook.

- Vi venter nå i spenning på når de «tre bukkene Bruse» i rundkjøringen blir demontert, julelysene på Brotorvet blir slukket, og «boblene» på brygga i Langesund blir fjernet, skriver de videre før de avslutter med et sleivspark:

- Vi skulle gjerne lagt ved bildet av trollet på Høgenhei til dette innlegget, men var redd det ville utgjøre en sikkerhetsfaktor på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer