Troll til kvinner

Har noen spurt Jannik Lindbæk hvordan det føles å bli kvotert inn? Ikke det, nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkomiteens

leder Anne Kathrine Slungård sa hun gledet seg som en unge til julaften da hun skulle presentere Statoils nye styreleder. Men den som hadde håpet på en kvinne, tror vel på julenissen òg. Valget av Jannik Lindbæk (64) er omtrent like spennende som å pakke ut pyjamasen fra bestemor når du ønsker deg PlayStation.

Men ingen skal si

at valgkomiteen ikke følger med i tida. Lindbæk ble kvotert inn som eksemplar av det underrepresenterte kjønn. Med en kvinnelig leder ville nemlig kvinneandelen i styret blitt på over 66 prosent, og det sier seg selv at det ikke går an. Noen vil innvende at kvoteringsregelen er ment som et redskap for å få flere kvinner inn i styrerommene, ikke for å sikre fortsatt kvotering av menn. De kan trøste seg med at Jannik Lindbæk, ifølge kvoteringsmotstandere av begge kjønn, neppe vil bli respektert av sine styrekolleger. De vil alltid mistenke at han ikke ble valgt på grunn av sine kvalifikasjoner, men simpelthen fordi han er mann.

Oljeminister og hovedeier

Einar Steensnæs synes Lindbæk er et strålende valg, men skulle gjerne sett at han het Jannike nå som alle har fått det for seg at kvinner er kompetente nok til å lede Norges største og viktigste selskap. Kanskje det i stedet fins en kvinne som rett og slett kan være sjef for hele Statoil - bensinstasjoner, Troll-feltet, konsulentavtaler, alt sammen? Det hadde vært kjekt, mener Steensnæs, og Ap's Sylvia Brustad sier det bør være et absolutt krav.

Hva er det som er skjedd? Det ene øyeblikket betaler Statoil noen titalls millioner til en iransk prestesønn, og så plutselig er det mannefall og kvinneopprør hjemme på oljeberget. Hvis noen ser ironien i det, sitter ikke de ved makten her i landet. De er rystet helt inn i sine grunntanker om hvordan en toppleder skal være.

Kjønn er ikke

en kvalifikasjon, sier Folketrygdfondets Tore Lindholt og snakker ifølge NRK Dagsnytt på vegne av flere anonyme næringslivsledere. Trolig vanvittig mange, som det heter når Sture Hansen slår ALARM! i «Hallo i uken». Lindholt har i det minste mot til å stå for sin ryggmargsrefleks. Hvis kjønn ikke er en kvalifikasjon, kan vel Statoils neste toppsjef like gjerne være en kvinne?

Men Lindholt og hans anonyme meningsfeller kan ta det helt med ro, det blir ganske sikkert en mann. For sikkerhets skyld er spillereglene endret fra siste ansettelse. Mens Olav Fjell ble hentet inn fra den lokale Postbanken, må den nye lederen både ha internasjonal erfaring og bakgrunn fra olje- og gassindustrien. Statoil-sjefen bør heller ikke være for ung. Utlysingen kunne like gjerne ha påskriften: Menn oppfordres til å søke.

Maktkampen om Statoil

har likevel vært en artig synliggjøring av sosial angst i toppen av næringslivet. Straks pressen gjorde et nummer av at det måtte tre kvinner til for å flytte Fjell, var anonyme menn på banen for å gjenopprette orden. Kaci Kullmann Five hadde ikke tillit, ble det hvest i oljemiljøet, fordi hun hadde brutt en uskreven æreskodeks da hun skiftet mening fra et styremøte til et annet. Var hun ikke, eh, ørlite vinglete og lett påvirkelig? Da mistanke om selvstendig tankevirksomhet ikke var nok, avsluttet Dagens Næringsliv jobben i en uvanlig krass kommentar om hennes rolle som styreleder i Eksportrådet. Noen dager seinere tok avisa for seg Grace Reksten og gamle beskyldninger fra Reksten-bostyret.

Kvinner med en fortid skal man som kjent passe seg for. Det får holde at de to har fått plass i styret, om de ikke skal lede det òg, må tanken være.

Da kvinnene var

endelig avskrevet, forsikret Anne Kathrine Slungård at man ikke var på jakt etter en helgen. Nei, det hadde gjort jobben umulig. Det var bare menn fra den vante lista igjen, og de har gått ut og inn av så mange dører at noe smuss har alltids festet seg til jakkeslaget.

Jannik Lindbæk overtar vervet som hans arvtaker i Storebrand, Jan Erik Langangen, i sin tid hadde, og er dessuten styreleder i den banken hans forgjenger, Leif Terje Løddesøl, styrte, for ikke å si styrtet uten at det diskvalifiserte ham fra noe som helst. Det blir i familien.

Hva med Tore Lindholt som konsernsjef?