Trollhättan: Googlet skolen før angrepet

Anton Lundin Petterson var drevet av hat og googlet skolen i Trollhättan før han gjennomførte angrepet som førte til at tre mennesker ble drept, viser politiets etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han led ikke av psykiske problemer og var ikke påvirket av noen substanser under angrepet, heter det i etterforskningen som nå er avsluttet.

Derimot hadde han tegn på depressive tanker. Dessuten hadde 21-åringen noen måneder før angrepet gått rundt med selvmordstanker, og han etterlot seg et brev der det framgikk at han ikke skulle komme hjem. I tillegg hadde han en blink liggende i bilen som han skulle feste på brystet under angrepet mot Kronan skole, fordi han antok at han kom til å bli skutt, opplyser politiet.

Han brukte minst to uker på å planlegge angrepet.

Hatkriminalitet 21-åringen ble skutt og drept av politiet etter at han med sverd drepte en 17 år gammel elev, en 20 år gammel elevassistent og en 42 år gammel lærer på skolen. I tillegg ble en elev såret i angrepet.

- Etterforskningen viser at Anton Lundin Petterson var en enslig gjerningsmann. Det har vært viktig for oss å slå fast at han ikke hadde noen medhjelper, sier politiets pressetalsmann Thomas Fuxborg.

Politiet viser til at 21-åringen hadde googlet seg fram til skolen. Den var dermed nøye utvalgt, påpeker politiet, som sier angrepet var utslag av rasistisk motivert hat fordi han gikk etter folk som var mørkere i huden.

- Vi ser hva som skjedde med dem som var mørkere i huden, sa politietterforsker Thord Haraldsson dagen etter angrepet. 90 prosent av skolens elever har minoritetsbakgrunn, og alle ofrene hadde minoritetsbakgrunn.

Var annerledes 21-åringen vokste opp i Trollhättan. Han har blitt beskrevet som innesluttet, og så på seg selv som annerledes.

DREPTE TRE: 21-åringen drepte en elev og to ansatte ved skolen før han selv ble drept av politiet. Foto:Polisens förundersökningsprotokoll/TT
DREPTE TRE: 21-åringen drepte en elev og to ansatte ved skolen før han selv ble drept av politiet. Foto:Polisens förundersökningsprotokoll/TT Vis mer

Politiet konstaterer at han ikke var politisk engasjert, og at han ikke hadde utvekslet meninger rundt ideologi med noen andre. Derimot hadde han sett på bilder og filmer som viser rasisme, nazisme og islamofobi, gjerne ting han hadde funnet på nettforum, ifølge politiet.

På skolen dukket han opp i svart kappe, svart hjelm og svart maske. Han marsjerte rundt og gikk fra dør til dør og banket på. På vei inn lot han seg avbilde med flere elever, og han pratet med lyshudede mennesker. De ble ikke angrepet.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram