Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trollkvinnen Anneke

Mølen i Brunlanes (Dagbladet): - Hun er naturlig, varm og sjarmerende. Men hun går over lik. Slik beskriver Anneke von der Lippe sin nye rollefigur, Barbara, i den nordiske storfilmen med samme navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka er det opptaksstart i studio i Stockholm og noen uker seinere ramsalt hav og tungt melodrama på Færøyene.

- Du er ikke overbevist om hennes engleaktighet?

- Nei, overhodet ikke. Hun er en femme fatale, men i Jørgen-Frantz Jacobsens bok, som historien er hentet fra, beskrives hun så menneskelig at det er vanskelig ikke å identifisere seg med henne.

«Barbara», en film til nesten 40 millioner kroner, er Anneke von der Lippes første film siden Henning Carlsens «Pan», der hun stakk av med en høyst fortjent Amandapris for beste kvinnelige birolle.

En innsats som trolig bidro til å gjøre henne aktuell i den danske stjerneregissøren Nils Malmros' «Barbara».

Sterk kjærlighetshistorie

- Denne historien er en slags færøysk/dansk svar på «Kristin Lavransdatter», med en sterk kjærlighetshistorie, hentet fra 1750-tallet, men helt uten katolisisme, sier von der Lippe, som vi treffer i solskinnet i sommerlandet hennes i Nevlunghavn, på den fantastiske rullesteinsstranda på Mølen, før avreise til studio i Stockholm.

- «Barbara»-historien er snarere religionskritisk. Det handler om motsetningene mellom religionen og naturen, og hvor galt det går om man setter seg opp mot naturen. Og religionen.

Trollkvinne

- Forfatterens utgangspunkt var en ulykkelig kjærlighetshistorie, som han brukte som inspirasjon. Det færøyske sagnet om trollkvinnen Beinta ligger også i bunnen her, forteller von der Lippe.

Den færøyske forfatteren og journalisten Jørgen-Frantz Jacobsen døde på trettitallet etter mange års sykdom, bare 37 år gammel.

«Barbara» ble skrevet under utallige turer inn og ut av tuberkulosehospitaler, men Jacobsen fullførte ikke boka.

Fullførelsen var det en slektning av forfatteren, den mer kjente William Heinesen, som sto for, etter Jacobsens død.

Kjærlighetshistorie

- En drømmerolle?

- Ja, helt utrolig. Nå gjelder det å få tak i de mørke understrømmene som gjør dette til stort melodrama. Men dette er også livsbejaende. Den syke forfatteren var også en stor livsoptimist, sier Anneke von der Lippe.

Regissør Nils Malmros, som vi snakker med i telefonen fra Stockholm, har ønsket å gjøre «Barbara»-historien i årevis.

- Dette er den absolutt sterkeste kjærlighetshistorien i skandinavisk litteratur overhodet, sier Malmros.

von der Lippes motspillere i «Barbara» blir de danske skuespillerene Lars Simonsen - som ektemannen, presten Poul -, Jesper Christensen og Jens Okking.

Norske Trond Høvik spiller en relativt stor rolle som Barbaras fetter.