Trollmann med fela

Navn: Ola Kvernberg Alder: 18 Yrke: Spelemann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sjelden gang er man øyenvitne til noe stort. Slik var det på Cosmopolite i Oslo lørdag kveld, på den årlige Django-festivalen. Jon Larsen, primas i Hot Club de Norvhge, ønsket v

elkommen med å si at han nettopp hadde opplevd noe rart: Like før konserten hadde en ung gutt kommet bak scenen og spurt om han kunne få være med og spille. Jon hadde svart at det kunne vel bli en råd med det, på jammen etter konserten. Men få høre hva du kan, hadde han sagt.

- Da han satte i gang på fela, datt vi av stolen alle mann. Makan har jeg aldri hørt. Derfor vil vi ha ham med fra start. Vær så god, Ola, sa Jon Larsen.

Så kom en rødmusset, storvokst guttunge inn på scenen i det gamle misjonshuset i Møllergata. Uten mikrofonprøver, uten noen gang å ha spilt med orkesteret, trakk Ola Kvernberg i gang «Sweet Georgia Brown» så gutane dansa og jentene græt. Det gikk i hvert fall et sus gjennom salen, og trampeklapp med ellevill jubel da fyrverkeriet var over.

- Il est grand. Il est international, sa Rodolph Raffali til oss om Ola etterpå. Raffali hører hjemme blant de fremste arvtakerne etter «string-swing»-legenden Django Reinhardt, som ville fylt 90 sist søndag. Raffali vet hva han snakker om. Musikkforståsegpåere blant publikum var enige. De trakk fram Olas varme og fyldige tone og ikke minst hans evne til å swinge.

Selv tok Ola det hele med den største ro. Men selvfølgelig syntes han det var moro. Og moro har det også vært i dagene etterpå, for nå har han fått tilbud om plateinnspilling og opptredener både her og der. Men hverdagen venter ikke. I hans tilfelle er det 3. klasse på Fræna videregående skole.

Det er spelemannsblod i slekta. Morfar var Peter L. Rypdal fra Tressfjord, kjent som opphavsmann for mye god folkemusikk, spesielt brudemarsjer. Sin første undervisning på fela fikk han av moren. Siden har han spilt fele i Fræna musikkskole i ni- ti år.

Og han er slett ikke ukjent på lokalplan. Sammen med sin faste makker, 15 år gamle Heine Bugge på trekkspill, åpnet han Molde-jazz 99. Jazz har han utrolig nok bare spilt i et par år. De store forbildene er Stéphane Grappelli og Sven Asmussen.

- Et liv uten jazz er som julegrøt uten mandel, skriver han på sin hjemmeside, og til Dagboka forteller han at han sterkt overveier å fortsette livet på jazzlinja i Trondheim, for det har han hørt er en tre år lang jam.

- Keep swingin', sier vi.