Trollstemt fossegrim

Navn: Lars Uno Thulin Alder: 62 Yrke: Statkraft-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mennesket har alltid visst at det bodde mektige krefter i de dundrende fossene. Hvordan kunne ellers eventyret om De tre bukkene Bruse oppstå? Der var det trollet med øyne som tinntallerkner som eide både fossen og brua. Ellers har vi møtt både Fossegrimen og Nøkken. Har du med deg et offer til Fossegrimen en torsdagskveld ved en bekk eller elv som renner mot nord, kan han lære deg å spille fele. Hvor god lærdom du får, er avhengig av givergleden din. Gir du ham et fett kje, lam eller ei spekeskinke, vil han gjøre deg til en framifrå spillemann. Er offeret magert, lærer han deg bare å trollstemme fela.
  • Det offeret Stortinget i går ga fossegrimen Lars Uno Thulin skulle garantere mesterspillemenn av samtlige folkevalgte: Seks millarder kroner og en utvidet låneramme på 10 milliarder får hans Statkraft. Og hva skal pengene brukes til? Jo, Thulin sier rett ut at de skal brukes til å kjøpe opp kraftselskaper fra kommuner og fylkeskommuner. Kritikerne påstår - og vi tror de får rett - at dette vil føre til monopoltilstander og langt dyrere strøm for forbrukerne.
  • Det for mange ubegripelige er at dette skjer når utviklingen i andre statsselskaper går i stikk motsatt retning, mot privatisering, liberalisering, børsnotering og fri konkurranse. Lars Uno Thulin har gjort Lenins ord til sine: «Kommunisme er sovjetmakt og elektrifisering av hele landet.»
  • Statkraft-sjefen har aldri vært kommunist. Men han har vært et trofast medlem av Arbeiderpartiet og tjenestegjorde både som statssekretær for Bjartmar Gjerde og som øverste embetsmann - departementsråd - i Næringsdepartementet. Han har også en fortid som bankmann i elitedivisjonen i det som en gang het DnC. Der var han først soussjef før han ble viseadministrerende direktør. Og mens hodene rullet i Norges daværende desidert største forretningsbank, dro han til London og snudde underskuddet i bankens avdeling der til overskudd.
  • I 1992 ble han sjef for det da politisk frigjorte Statkraft og gjorde det straks klart at hans ambisjoner var å tjene mest mulig penger på sin nye arbeidsgivers vegne. Han er ikke født på Sunnmøre, men i Uddevalla, og vokste opp i Fredrikstad. Og han er heller ikke økonom, men sivilingeniør med en doktorgrad i termodynamikk.
  • Han er sjelden å observere ved fosser og stryk, og det er lenge siden han solgte båten. Best trives han i byen, gjerne med en halvliter og en selvrullet røyk - hvis han ikke har sluttet siden sist. Nå har han gjort det klart at han vil bli pensjonist. Og vi ser ikke snev av den store bukken Bruse.