Redningsaksjon i vinterfjellet

Trolltunga-tur endte i nødbu

- Jeg kan ikke skjønne at han skulle inn der, i det forferdelige snøværet, sier Røde Kors-redningsmann.

STRABASIØS REDNING: Først sent torsdag kveld kunne redningsaksjonen avblåses, etter at en østeuropeisk turist søkte nødly i ei hytte på fjellet etter et mislykket forsøk på å nå turistattraksjonen Trolltunga i Hardanger. Foto: Røde Kors Tyssedal
STRABASIØS REDNING: Først sent torsdag kveld kunne redningsaksjonen avblåses, etter at en østeuropeisk turist søkte nødly i ei hytte på fjellet etter et mislykket forsøk på å nå turistattraksjonen Trolltunga i Hardanger. Foto: Røde Kors Tyssedal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Turen til Trolltunga, en berømt fjellformasjon i Hardanger, gikk skeis for en ung turist fra Øst-Europa.

Først klokka halv ti torsdag kveld var mannen trygt tilbake i lavlandet. Da hadde redningsaksjonen, ifølge Bergens Tidende, tatt nesten et halvt døgn.

- Det tok så lang tid, fordi det var beinharde forhold, forteller Leiv Varberg, Røde Kors' operative leder i Tyssedal, til Dagbladet.

- Snøskredfare

Ulikt Preikestolen i Rogaland, er turen inn til Trolltunga lang og krevende - særlig om vinteren.

Området er alpint, og ligger på over 1100 meters høyde. Ifølge Varberg er det på sitt mest krevende nå - noe redningsmannskapene erfarte igår.

- Det er den verste tida nå, fordi snøen ikke har satt seg skikkelig, sier Varberg til Dagbladet.

- Er det fare for snøskred?

- Ja, det var en overhengende fare som vi måtte ta hensyn til i mørket. Flere steder kjente vi snøen som brast, forteller Varberg.

DRAMATISK: - Flere steder kjente vi snøen som brast, forteller Leiv Varberg fra torsdagens redningaksjon. Her er han sent på kvelden, etter avsluttet aksjon. Foto: Tyssedal Røde Kors
DRAMATISK: - Flere steder kjente vi snøen som brast, forteller Leiv Varberg fra torsdagens redningaksjon. Her er han sent på kvelden, etter avsluttet aksjon. Foto: Tyssedal Røde Kors Vis mer

For uerfarne folk vil han sterkt anbefale å leie en guide, hvis de vil dra inn til Trolltunga i vinterhalvåret.

«Nødbu 2»

Turisten som ble reddet torsdag, gikk derimot alene.

- Han trosset advarsler både fra Røde Kors, og fra en guide, sier Varberg.

Han forteller at mannen hadde følge med tre andre, men at disse returnerte da snøforholdene onsdag begynte å bli tøffe.

Så dro det seg til.

Til slutt så mannen ingen annen utvei, enn å legge seg inn på det Varberg kaller for «Nødbu 2», cirka tre kilometer fra Trolltunga.

VÆRHARDT: Her er gruppa fra guidefirmaet Trolltunga Active som igår - i motsetning til en turist som prøvde å ta turen alene - lyktes i å ta seg fram til Trolltunga. Foto: Trolltunga Active
VÆRHARDT: Her er gruppa fra guidefirmaet Trolltunga Active som igår - i motsetning til en turist som prøvde å ta turen alene - lyktes i å ta seg fram til Trolltunga. Foto: Trolltunga Active Vis mer

Der tilbrakte han natt til torsdag under tak. Torsdag formiddag ringte han til nødnummeret, og Røde Kors satte i verk en redningsaksjon, koordinert av politiet.

Snøen gjorde den mer krevende enn antatt, og Røde Kors måtte gi opp å komme seg helt inn til Nødbu 2.

Redningen

Heldigvis hadde guidefirmaet Trolltunga Active dratt inn til Trolltunga med ei gruppe torsdag morgen.

- Hvis ikke de hadde vært der inne, hadde vi slitt. Da hadde han sikkert måttet bli i nødbua ei natt til, sier Varberg.

Jostein Soldal, daglig leder i Trolltunga Active, bekrefter historien.

- På vei inn fikk vi melding fra Røde Kors om at det satt en kar i ei redningshytte, forteller han til Dagbladet. En av Soldals kolleger tok en avstikker til hytta og hentet mannen.

- Han var kald, og hadde ligget der siden kvelden før. Jeg snakket med ham på veien tilbake. Han sa at neste gang skal han ha guidet tur, sier Soldal.

TØFFE FORHOLD: Det var tøffe forhold i fjellområdene ved Trolltunga torsdag kveld. Foto: Røde Kors Tyssedal
TØFFE FORHOLD: Det var tøffe forhold i fjellområdene ved Trolltunga torsdag kveld. Foto: Røde Kors Tyssedal Vis mer

Dagbladet har prøvd å få kontakt med mannen, blant annet via politiet, men har så langt ikke lykkes.

Minneverdig

- Det er en veldig tøff tur, som vi har veldig strenge rutiner på, sier Jostein Soldal om turen til Trolltunga.

På torsdagens tur var det 23 påmeldte, men Soldal forteller at de bare ble 15 stykker, fordi noen trakk seg grunnet værforholdene.

NÅDDE MÅLET: Tross krevende forhold, fikk gruppa fra Trolltunga Active torsdag en vellykket tur til Trolltunga. Turistattraksjonen Trolltunga ses til venstre i bildet. Foto: Trolltunga Active
NÅDDE MÅLET: Tross krevende forhold, fikk gruppa fra Trolltunga Active torsdag en vellykket tur til Trolltunga. Turistattraksjonen Trolltunga ses til venstre i bildet. Foto: Trolltunga Active Vis mer

- Vi dro ut klokka halv åtte om morgenen, og var tilbake halv ni om kvelden, forteller Soldal.

Bildene han har gitt Dagbladet, tyder uansett på en minneverdig tur for dem som var i følget hans til Trolltunga.

Også turisten som endte på ei nødbu, fikk en tur som han neppe kommer til å glemme - selv om han i motsetning til Soldals følge aldri nådde Trolltunga.

Soldal forteller at han verken hadde ski eller truger.

- Med den løssnøen som er nå, nytter ikke det, sier Jostein Soldal.

- Evig bekymring

I ettertid advarer også politiet mot å dra inn til Trolltunga uten guide om vinteren - hvis du ikke har solid erfaring og utstyr.

- Det er en evig bekymring i vinterhalvåret, at folk som ikke er forberedt på vær og vind reiser inn spesielt til Trolltunga, sier Øystein Torsnes, stasjonssjef ved politiet i Hardanger, til Dagbladet.

Han anslår at det årlig er en til tre redningsaksjoner, etter folk som har dratt på tur til Trolltunga, uten å være godt nok forberedt.

- Hvis folk vil ta den turen vinterstid, må de ta kontakt med et guidefirma, oppfordrer Torsnes overfor Dagbladet.

Den oppfordringen slutter Leiv Varberg i Røde Kors seg til.

- Jeg kan ikke skjønne at han skulle inn der, i det forferdelige snøværet. For man ser jo ingenting, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer