Tromme og sigar

NEW YORK (Dagbladet): Helt privat i Dakar, Senegal, slo president Bill Clinton litt på tromme, spilte litt på gitar og tygde på en utent sigar. Utad gledet han seg beskjedent over at søksmålet fra Paula Jones ble avvist og at han nå kan fortsette «å arbeide til beste for det amerikanske folk». 63 prosent av det folket er enige med dommer Susan Webber Wright når hun avviser Paula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er det ikke mye å glede seg over for Clintons motstandere. Bortsett fra at prisen har vært høy for presidenten. Selv om både Paulas anke og Kenneth Starrs etterforskning skulle forsvinne i dragsuget av dommer Wrights avgjørelse, er det tvilsomt om president Bill Clinton kan reise seg som en fugl føniks fra den juridiske asken og regjere med full moralsk autoritet og kraft. Men beleiringen av Det hvite hus er brutt.

Det amerikanske folket gir ham toppkarakter for embetsutøvelsen som knyttes til rekordhøy sysselsetting, den lave inflasjonen og den lave renta.

  • Men det samme folket plasserer ham moralsk på et lavere trinn enn dem selv. Flertallet tror ham ikke når han forsikrer at han ikke har hatt sex med Monica Lewinsky. De ser at han ikke snakket helt sant da han i 1992 avviste påstandene fra Gennifer Flowers om et seksuelt forhold mellom dem. Miss Amerika fra 1982 har hatt sin kjærlighetsnatt med Clinton. Og dommer Susan Webber Wright har ikke tatt stilling til om det er Clinton eller Paula som lyver om det som skjedde i hotellrommet i Little Rock i 1991.
  • Men Paula er finansiert av høyrekrefter som vil skade presidenten, og det gjør saken politisk. Den har bidratt til å gi politikk et enda dårligere omdømme i det amerikanske folk, der det var dårlig nok fra før. Dette er et problem for Kenneth Starr. Hans etterforskning oppfattes som politisk motivert, og Starrs politiske umusikalitet kom nok en gang til syne da han erklærte at etterforskningen av presidenten fortsetter som om ingenting er skjedd.
  • Det er det ingen andre enn eventuelt han selv som tror. Bare minutter etter at Starrs erklæring var avlevert, sto reportere i TV-rutene og viste til kilder som kunne fortelle at advokater og etterforskere i Starrs kontorer var intenst i gang med å analysere konsekvensene av dommer Wrights avgjørelse for Starrs etterforskning.
  • Starr skal rapportere til Representantenes hus i den amerikanske kongressen. Hans rapport og beviser kan teoretisk utløse riksrettssak mot Clinton. Den skal i tilfelle føres i Senatet, som bare kan dømme dersom to tredjedeler av senatorene stemmer mot presidenten. Det krever at tilstrekkelig mange demokratiske representanter og senatorer samarbeider med republikanerne om en riksrett. Det var lite sannsynlig før dommer Wrights kjennelse, og er blitt utenkelig etter den.
  • For hva er det Kenneth Starr etterforsker: Mulig falsk forklaring og oppfordring til falsk forklaring i bevisopptak til saken som Paula Jones hadde anlagt mot president Bill Clinton. Den saken finnes ikke lenger etter at dommer Wright har slått fast at bevisene ikke var sterke nok til at saken fortjente å komme opp for retten. Det vil ta minst ett år før anken blir avgjort, og juridiske eksperter tviler på at den vil nå fram. Allerede til høsten er det valg, og republikanerne har bare et knapt flertall på elleve representanter i Representantenes hus. Velgerne er enige med dommer Wright når hun avviser Paula. Bare politiske villmenn kan ha lyst på mer av dette nå og tro på politisk gevinst.
  • Kenneth Starr har hittil brukt 270 millioner kroner på sin etterforskning av ekteparet Clinton. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at Starr sitter med knusende bevis mot Bill og Hillary for å ha gjort noe alvorlig galt i forbindelse med den mislykte eiendomshandelen Whitewater. Monica-etterforskningen kan bare bevege seg sakte framover etter at Clinton har gjort krav på hemmelig rådslag med sine nærmeste rådgivere, såkalt «executive privilege». Starr må gå rettens vei før han eventuelt kan få avhørt presidentens rådgivere.
  • I natt kom presidenten hjem fra sin Afrika-safari og er helt sikkert hovedstadens gladeste. For Bill og Hillary må det virke som om tåka har lettet. Hvis den har lettet for Kenneth Starr i dag, er det motbakker som er kommet til syne.