Trommer, slagord og hornmusikk da enorm folkemengde protesterte mot norsk barnevern i Chicago

Kristenopprør mot Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Videoen øverst i denne saken viser den reneste massemønstring i Chicago av folk som lørdag marsjerte i protest mot norsk barnevern.

Historien om et norsk-rumensk ektepar som ble fratatt alle sine fem barn av barnevernet har vekket engasjement over store deler av verden.

Fem måneder etter at det norske barnevernet grep inn, var det lørdag varslet demonstrasjoner mot det norske barnevernet i 63 byer i 20 ulike land. Familien tilhører pinsemenigheten, noe som kan være med på å forklare den store mobiliseringen i flere av landene.

Trommer og hornmusikk I Stryn var det norsk-rumenske ekteparet til stede sammen med drøyt 300 demonstranter, men deltok selv ikke i demonstrasjonen.

I Chicago, hvor den amerikanske kampanjen for den norsk-rumenske familien har sitt hovedsete, gikk et enormt antall mennesker i tog gjennom gatene, med bannere og slagord, akkompagnert av trommer og hornmusikk.

21. desember 2015, under overskriften «Norge er ikke Sovjetunionen», tok sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen et oppgjør med det utenlandske kristenopprøret mot norsk barnevern.

Selbekk avviser på det sterkeste at barnevernet i Norge forfølger kristne - et bilde som er tegnet av flere store engelskspråklige kristenmedier.

«Det kan virke unødvendig å slå fast noe som er så opplagt. Men faktisk er det akkurat dette bildet som nå tegnes av Norge i internasjonale kristne medier. Der blir vi fremstilt som et land med en så ekstrem kristendomsforfølgelse at unger med makt tas fra sine kristne foreldre. Målet er å forhindre at barna får en kristen oppdragelse», skriver Selbekk.

«SEND BARNA HJEM»:  I Oslo møtte noen hundre demonstranter opp utafor Stortinget. Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» viste de sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Foto: NTB Scanpix
«SEND BARNA HJEM»: I Oslo møtte noen hundre demonstranter opp utafor Stortinget. Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» viste de sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sjefredaktøren trekker fram at kristenopprøret mot barnevernet, som har ført til store demonstrasjoner blant annet i USA, har rot i barnevernsaken mot den norsk-rumenske familien.

- Vanskelig å komme til livs «Når nå tusenvis av mennesker i helgen samles for å demonstrere mot norsk barnevern, er det viktig å huske på at barnevernet er til for å hjelpe barna. Dessverre kan hjelpen noen ganger gå på bekostning av foreldrenes ønsker», skrev direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i et debattinnlegg i Dagbladet lørdag.

Lørdag kveld var statssekretær Kai-Morten Terning i Barne- og familiedepartementet gjest i NRK Dagsrevyen.

Terning fortalte at norske myndigheter i mange møter har forklart overfor utenlandske ambassader hvordan det norske barnevernet fungerer og hvilke rettigheter barn i Norge har.

- Men en del av de påstandene som blir satt fram er vanskelige å avfeie fordi de er såpass grunnløse. Det er vanskelig å komme dem til livs, uttalte statssekretæren til NRK.

Terning synes det er synd at dette kan gå ut over tilliten til barnevernet.

Oppdragervold Foreldrene i den norsk-rumenske familien er siktet for oppdragervold. Om de blir tiltalt, blir avgjort i løpet av våren. I et magasinintervju med BBC, innrømmer barnas mor å ha gitt barna ris.

- Det skjedde ikke hver gang de hadde gjort noe galt, men av og til, sier mora.

- Men loven i Norge er veldig klar, helt ned til minste detalj. Det er ikke lov med noen form for fysisk korreksjon. Vi har aldri vært klar over at dette er så strengt, sier mora.

HJEMMEBANE: I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte tusenvis mot norsk barnevern. Demonstrasjoner ble holdt i 15 rumenske byer.
HJEMMEBANE: I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte tusenvis mot norsk barnevern. Demonstrasjoner ble holdt i 15 rumenske byer. Vis mer

Paret har fått sitt yngste barn tilbake, men de fire eldste barna er fremdeles under norsk offentlig omsorg, fordelt på to ulike fosterhjem.

Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) beskriver pågangen og oppmerksomheten som utfordrende.

- Dette er en utfordring for oss fordi barnevernet er avhengig av tillit for å kunne gjøre en god jobb, skriver Bufdir i en e-post til Dagbladet.

De viser til kulturforskjeller for å forklare den store negative oppmerksomheten som norsk barnevern nå blir gjenstand for:

- I Norge har vi en grunnleggende tillit til staten og de prosesser som skal sikre privatpersoners rettsikkerhet. Denne tilliten er ikke i samme grad eksisterende i f.eks de øst-europeiske landene, skriver Bufdir til Dagbladet.

- Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Norsk lovgivning er direkte rettet mot oppdragelse av barn. I Norge er det ikke lov å slå eller utøve vold mot barn. Synet på hva som er greit og ikke greit i oppdragelsesøyemed kan dermed være forskjellig. Men i Norge gjelder norsk lov og det må alle respektere, skriver Bufdir.

Bufdir understreker at de fleste familier som har kontakt med barnevernet har tillit til instansen.

- Kunne ha satt inn andre tiltak Psykologspesialist Einar Salvesen har vært sakkyndig vitne for den norsk-rumenske familien. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han også ville ha gått inn og sjekket forholdene i denne familien, dersom han hadde jobbet i barnevernet. 

AUSTRALIA: Demonstrasjonen mot norsk barnevern i Melbourne ble nokså folkerik.
AUSTRALIA: Demonstrasjonen mot norsk barnevern i Melbourne ble nokså folkerik. Vis mer

- Men jeg ville så absolutt ikke tatt barna fra dem. De hadde sine oppdragermetoder som ikke er i tråd med de norske, men barnevernet kunne ha satt inn helt andre tiltak enn omsorgsovertakelse, som samtaler og veiledning.

- Det er så mye bra med denne familien. Det er ingen tvil om at de er glade i barna sine og at de har god omsorgsevne, sier Salvesen til Dagbladet.

BERLIN: I den tyske hovedstaden møtte det opp rundt 70 demonstranter.
BERLIN: I den tyske hovedstaden møtte det opp rundt 70 demonstranter. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer