HAR TO KJØNN: Norske pass har to kjønn - M og K. Får Troms Venstre det som de vil, kan X legges til som et tredje alternativ. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
HAR TO KJØNN: Norske pass har to kjønn - M og K. Får Troms Venstre det som de vil, kan X legges til som et tredje alternativ. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIXVis mer

Troms Venstre vil ha tre kjønn i passet

- Dagens ordning er barbarisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Troms Venstre vil ha tre kjønn i passet - M, K og X. Forslaget ble lagt fram på partiets landsmøte i helga, skriver Nordlys.

- Det er ikke alle som passer inn i i boksene «mann» eller «kvinne». Det gjør dagens lovgivning diskriminerende overfor dem det gjelder, sier fylkespartiets stortingskandidat Irene Dahl til avisa.

Ifølge norsk lov må man først sterilisere seg før man juridisk kan skifte kjønn. Det mener Dahl er «en barbarisk ordning».

- Det ikke alle som ønsker å foreta et så stort fysisk inngrep. Og å være plassert i feil boks kan skape store problemer for dem det gjelder, sier stortingskandidaten og sikter bl.a. til passkontrollen på flyplasser.

Ideen er ikke helt ny. Både India, Australia og New Zealand har tre kjønnsalternativer i passet - førstnevnte har føyd til alternativet E (for «evnukk»), for å tilpasse seg den relativt store gruppa av hijraer, mens de andre landene har X, som i Troms Venstres forslag.

På tross av at Troms-delegasjonen stilte seg enstemmig bak forslaget, ble det nedstemt på landsmøtet. Ifølge Dahl var avstemningen jevn.