- Tromsdal betalte ikke for seg

Psykiater Pål Herlofsen hevder Christer Tromsdal aldri betalte for seg ved konsultasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansakrobat Christer Tromsdal er en av flere kjente kriminelle som skal vitne mot psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm som står tiltalt for grov korrupsjon i Oslo tingrett.

Tromsdal skal selv ha kjøpt legeerklæringer hos begge de tiltalte. Dette var i forbindelse med kommende rettssaker der han ønsket utsettelse.

Ifølge tiltalen skal Christer Tromsdal ha betalt en godtgjørelse som oversteg ”rimelig betaling” for disse tjenestene.

I retten i dag forklarte Herlofsen at Christer Tromsdal oppsøkte ham, men betalte aldri for seg.

- Christer Tromsdal gjorde ikke opp etter seg. Han kom aldri tilbake. Vi hadde en avtale om det, men han dukket aldri opp, sa Herlofsen.

Sendte giro
Han fortalte videre at han sendte Tromsdal en bankgiro på 1500 kroner, som aldri ble betalt.

- Har du kopi av den, ville aktor vite.

- Nei. Jeg pleide ikke å gjøre det. Jeg gjorde heller ikke noe mer med det. Det skjedde noen ganger at folk ikke betalte, men det ble ikke de store beløpene. Derfor har jeg ikke brydd meg med det, sa Herlofsen.

VITNER NESTE UKE: Finansakrobat Christer Tromsdal skal ha kjøpt falske legeerklæringer hos John Sandstrøm og Pål Herlofsen. Herlofsen hevder han aldri betalte for tjenestene. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET
VITNER NESTE UKE: Finansakrobat Christer Tromsdal skal ha kjøpt falske legeerklæringer hos John Sandstrøm og Pål Herlofsen. Herlofsen hevder han aldri betalte for tjenestene. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET Vis mer

- Så du kan ikke bevise at du sendte en giro til Tromsdal.

- Nei. Da må retten tro på meg, sa Herlofsen.

Han forklarte videre at han ikke opererte med fast pris på pasienter som ikke var anvist, men prøvde å følge rådgivende takster på mellom 800 og 1500 kroner timer – og kanskje det dobbelte utenfor arbeidstid.

- Jeg får som regel kontanter i neven. Disse oppbevares så til de innbetales til aksjeselskapet en gang i måneden. Dette føres opp på et regningskort, forklarte Herlofsen.

Ifølge Dagens Næringslivs avsløringer skal Sandstrøm og Herlofsen ha tatt 20000-30000 kroner per legeerklæring.


Flere lovbrudd
Begge de to står i tillegg til brudd på straffeloven tiltalt for brudd på helsepersonelloven, blant annet for mangelfulle og uriktige journaler.

Psykiater Pål Herlofsen forklarte at han tok i mot private pasienter både på sitt militære kontor i Oslo og sitt private kontor i Drammen, og at det derfor kunne være noen journaler her og noen der – og kanskje også noen hjemme.

Han sa også at i de tilfellene der det ble utstedt en legeerklæring var det ikke alltid dette i tillegg ble ført i journalene.

Aktoratet mener altså at psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen har samarbeidet systematisk med å framskaffe legeerklæringer til kriminelle.

Kollegialt forhold
 
Flere klienter har vært både hos John Sandstrøm og Pål Herlofsen.

- Han anviste en rekke pasienter til meg, sier Herlofsen.

- Var dere venner, ville aktor, statsadvokat Maurud vite.

Vi hadde et kollegialt forhold, jeg vil ikke kalle det et vennskap. Han har aldri vært sosialt i mitt hjem, og jeg har aldri vært sosialt i hans hjem. Vi har heller ikke vært ute sammen i sosial sammenheng.

Videre forklarte Herlofsen at han også i en periode behandlet John Sandstrøm som pasient. Etter at moren døde skal Sandstrøm ha blitt deprimert og søkt hjelp hos Herlofsen.

TILTALT:</B> Psykiater Pål Herlofsen er sammen med psykolog John Sandstrøm tiltalt for grov korrupsjon i Oslo tingrett.