Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tromsdal dømt for bedageri med Porsche, Jaguar og BMW

Tromsdal anker umiddelbart dommen på tre år og ni måneder fengsel.

DØMT I TINGRETTEN: Christer Tromsdal. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØMT I TINGRETTEN: Christer Tromsdal. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christer Tromsdal ble i dag dømt til tre år og ni måneder i fengsel av Oslo tingrett for 12 tilfeller av grove bedragerier på cirka 19 millioner kroner, og å betale 3,8 millioner kroner i inndragning og erstatning.  Ett år av straffen er betinget.

Dette er del av en større bedragerietterforskning som har gått flere runder i retten og hvor dommen knyttet til en del av komplekset nylig ble opphevet. Tromsdals forsvarer varsler allerede at dommen vil bli anket.

- Denne delen av saken dreier seg om tolv grove bedragerier, hvor han har lurt banker og finansieringsselskaper til å gi lån til selskap som enten er tomme eller uriktige forutsetninger, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim til Dagbladet.

Han er fornøyd med dommen.

- Det er en grundig dom i disse spørsmålene, og det var godt å få avklart dette, sier Kampen.

Jaguar og Porsche Bedrageriene knytter seg til finansieringen av ni biler, blant annet en BMW 625 IA Cabriolet, Jaguar XK8, Audi A8 og en Porsche 996, og to eiendommer i Oslo.

Tromsdal har tidligere beskyldt Økokrim for å urettmessig forfølge ham og omtalt seg selv som Økokrims syndebukk.

- Vi mener vi har sterke bevis på at han har begått massive økonomiske overtredelser. Da kommer Økokrim, det er det som er formålet vårt. Etterforskningen er en konsekvens av handlingene, ikke personene, sier Kampen.

Advokat Nicolai Skjerdal, som forsvarer Tromsdal sammen med Erling O. Lyngtveit, sier dommen vil bli anket.

- Vi vil anke de postene hvor han er domfelt, sier Skjerdal til Dagbladet.

- Samtidig er vi tilfreds med at han er frifunnet for to poster, som omhandlet betydelige forhold, sier Skjerdal.

- For bastant Den ene posten omhandlet et påstått forsøk på bedrageri på 15 millioner kroner. Skjerdal mener Tromsdal heller ikke skulle vært dømt for de to siste eiendsomsforholdene.

- Vi mener retten har vært for bastant i sin vurdering av eiendommenes verdipotensiale og at retten blant annet derfor er kommet galt ut, sier Skjerdal.

- I bilsakene mener vi retten ikke har tilstrekkelige holdepunkter for å dømme ham, han har tross alt bare hatt en formidlerrolle mellom selger og kjøper, sier Skjerdal.

Den andre delen av sakskomplekset, der Høyesterett opphevet dommen grunnet en av fagdommernes inhabilitet, vil trolig bli behandlet på nytt av tingretten i løpet av året.

- Det er en uheldig situasjon, men når det var en inhabil rett, så ser vi fram til å føre vår sak for en presumptivt habil rett, sier Skjerdal.

- Stråmenn Tingretten legger i dommen vekt på at bedrageriene er å anse som grove og at de var utført «forholdsvis profesjonelt (...) ved bruk av tomme selskaper, naive fullmektiger eller ?stråmenn?, falske regnskaper, uriktig informasjon om låntakere og utnyttelse av medvirkere».

Ifølge Økokrim var det meste trikset med: Doble kjøpekontrakter, takster og verdivurderinger hvor verdien var satt for høyt, og feilaktige opplysninger om låntakernes inntektsforhold og betalingsevne.
 
Blant långiverne var DnB Nor, Nes Prestegjelds Sparebank og Møller Bilfinans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!