DØMT: Christer Tromsdal. Foto: RALF LOFSTAD
DØMT: Christer Tromsdal. Foto: RALF LOFSTADVis mer

Tromsdal dømt til seks års fengsel for hotellbedrageri

Sammen med de medtiltalte Hvidsten og Bratli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christer Tromsdal er dømt til seks år i Oslo tingrett for bedrageri. Halvannet år av dette gjøres betinget, og han får fradrag for de 101 dagene han satt i varetekt. Han dømmes også til inndragning av over ni millioner kroner.

Den medtiltalte Terje Hvidtsten dømmes til fire år og seks måneders fengsel, hvorav et år er betinget. 73 dager i varetekt kommer til fradrag. Han dømmes også til inndragning av over fire millioner kroner.

Medtiltalte Anthony Bratli dømmes til fengsel i fem år, hvorav et år er betinget. 74 dager varetektssoning kommer til fradrag. Han dømmes til inndragning av over fem millioner kroner.

Hoteller til overpris De tre dømmes også til å betale til sammen 21 millioner kroner i erstatning til et svensk eiendomsselskap.

Økokrim mener de tre var med på å selge svenske hoteller til det Økokrim mener var overpris.

Saken ble første gang behandlet i Oslo tingrett i 2012, men dommen ble senere opphevet på grunn av en inhabil meddommer.

Straffen for Tromsdal er slått sammen med det han ble dømt i av tingretten i januar i fjor, da han ble dømt til tre år og ni måneder for grove bedragerier i del én av sakskomplekset som Økokrim de siste årene har rullet opp. Straffen blir altså til sammen seks år, hvorav et er betinget.

Tromsdal var blant annet tiltalt for å ha forledet flere utlånere til å gi tredjepersoner lån på uriktig grunnlag. Aktoratet mener Tromsdal oppga for høy verdi på låneobjektene, for høy inntekt for låntakeren og overdrev egenkapitalen. Framgangsmåten ble brukt på billån, forbrukslån og boliglån. Bedrageriene foregikk mellom 2003 og 2008.

Tromsdal fornøyd, de andre anker Tromsdal, som erkjente straffskyld i forkant av denne rettsrunden, er fornøyd med dommen, ifølge hans forsvarere Erling O. Lyngtveit og Nicolai V. Skjerdal i advokatfirmaet Hjort.

 - Han har vendt et nytt blad i sitt liv, og har erkjent straffansvar for disse forholdene. Vi har nå hatt et tillitsfullt samarbeid med Økokrim, og det han har fått i straff er helt akseptabelt, sier Lyngtveit.

Han sier Tromsdal ikke kommer til å anke dommen. Det kommer de medtilalte Anthony Bratli og Terje Hvidsten til å gjøre.

- Han er veldig skuffet over resultatet. Han fastholder at han ikke er skyldig i bedrageri, og kommer til å anke, sier forsvarer Mette-Julie Sundby i Advokatfirmaet Elden, som forsvarer Bratli sammen med Christian Flemmen Johansen.

Tromsdal og Hvidsten er idømt tre måneder lavere straff enn påstanden fra Økokrim-aktoratet, mens Bratlis straff er den samme som påstanden. 

Advokat Kim Gerdts, som forsvarer Hvidsten, risikerte for øvrig rettergangsbot i forbindelse med bevisførsel i saken, men han ble ikke idømt dette.