Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tromsdal foreslo å få meddommer «sykemeldt» for 150 000 kr

Tromsdal konfrontert med hittil ukjente lydopptak i retten.

INNRØMMER BEDRAGERI: Christer Tromsdal. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
INNRØMMER BEDRAGERI: Christer Tromsdal. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansmannen Christer Tromsdal ble i dag beskyldt for å ha «bestilt en sykemelding» mot en meddommer i en tidligere rettssak mot ham.

Tromsdal sitter i disse dager på tiltalebenken i Oslo tingrett, sammen med de medtiltalte Terje Hvidtsten og Anthony Bratli. Tromsdal innrømmet før jul straffskyld, mens de to andre sier de er uskyldige.

Rettssaken er oppe for andre gang. Den første dommen ble opphevet, etter at Høyesterett fant at en av meddommerne i saken var inhabil.

Etterforsket Han ble erklært inhabil etter at naboen hans ble oppsøkt av to torpedoer som tok seg inn gjennom verandadøra til meddommerens nabo med slegge. Naboen skjønte ikke hvorfor de hadde oppsøkt ham. Etter hvert oppstod det en teori om at torpedoene kunne ha gått feil, og at de egentlig skulle til meddommeren. Han ble kalt inn til avhør, og da sa han at han var kjent med at «de tiltalte har et nettverk i det kriminelle nettverk hvor det også foregår vold», og at to av de tiltalte hadde et ønske om at «saken ikke skal bli gjennomført på enklest mulig måte».

Meddommeren sa han ikke kunne utelukke at torpedoene egentlig skulle til ham, «for å lage problemer i pågående sak».

Tingrettsdommen ble satt til side, da Høyesterett fant ham inhabil. Asker og Bærum-politiet etterforsket saken, men ingen er siktet.

«Give me a break!» Terje Hvidstens forsvarer Kim Gerdts spurte i retten i dag om Tromsdal var kjent med et lydopptak som knyttet seg til meddommersaken. Han spurte Tromsdal om han tilhørte et kriminelt miljø, noe Tromsdal sa han ikke gjorde. Gerdts fulgte da opp med å påpeke at Tromsdal er blitt dømt eller fått påtaleunntalelse for bedragerier eller forsøk på bedragerier på til sammen 82 millioner kroner.

- Du er ikke en del av et kriminelt miljø? Give me a break! sa Gerdts.

Tingrettsdommer Åsne Julsrud påpekte da at «Give me a break» ikke er et spørsmål, men kanskje heller et poeng til prosedyren. Gerdts sa seg enig i det, og gikk videre med å spørre Tromsdal om meddommersaken.

- Hva hvis noen kommer hit og forklarer at du har kjennskap til den saken, hva vil du si da?

- Jeg har ikke hatt noe med det å gjøre, svarte Tromsdal.

- Hva hvis det finnes lydopptak av samtaler du har tatt, om at du har tatt initativ til å få en meddommer sykemeldt?

- Jeg forholder meg til det som måtte komme, sa Tromsdal.

- Benekter du at du har sagt noe om dette?

- Ja.

- Har du blitt kjent med at det skal finnes et slikt lydopptak av deg?

- Jeg har hørt noen ganske horrible beskyldninger, svarte Tromsdal.

- 150 000 kroner Gerdts opplyser til Dagbladet at opptaket stammer fra en samtale mellom Tromsdal, Hvidsten og Bratli på en kafé rett ved tinghuset, og at den ble tatt opp i en lunsjpause da saken var oppe for retten for første gang. Ifølge Gerdts tok Tromsdal kontakt med de to, og spurte om de ville være med på tiltak «for å få sykemeldt meddommeren». Det skulle koste 150 000 kroner.

Økokrim er ikke kjent med opptakene, men har i dag varslet Asker og Bærum-politiet, som etterforsket meddommersaken. Gerdts sier de ønsker å spille av opptakene i retten.

Tromsdal nekter altså for det hele. I retten i dag antydet han at pengebeløpet var knyttet til et annet forhold. Forsvarer Nicolai Skjerdal ba Tromsdal fortelle hele historien i retten.

- Forut for rettssaken i 2012 forsøket jeg og Hvidsten å samarbeide. Bratli ønsket ikke å medvirke. Og det er ikke til å legge skjul på at vi var overkreative med å skaffe vitner i Sverige blant annet, sa Tromsdal i retten.

«Skitprat» Han sa videre at undersøkelsene i Sverige kostet krefter og penger.

- Det ble en diskusjon om pengebruk for å jobbe fram bevis, i tillegg til annen kreativ tankegang. Det har vært mye samtaler om penger. Jeg og Hvidsten hadde vel et horn i siden til Bratli, og mente at han ikke bidro så mye. Det er ikke til å legge skjul på at det ble løyet mye. Midt oppi dette skjedde den såkalte nabohistorien. Det er ikke til å legge skjul på at jeg, Hvidsten og Bratli hadde mye samtaler i disse dagene, sa Tromsdal.

Tromsdal kaller samtalene «skitprat», men mener han er blitt truet med at samtalene skulle offentliggjøres etter at det ble kjent at han erkjente straffskyld.

- Jeg fikk beskjed om at hvis jeg erkjente straffskyld, så ville det gå ut over meg, sa han.

- Er det noen som har truet deg med at hvis du erkjenner straffskyld, så får du skylda for dette? spurte tingrettsdommer Julsrud.

- Det var et sammensurium av trusler. Jeg har ikke hatt noe med det å gjøre. Men det kan være at det finnes opptak som kan tas ut av sin sammenheng og misforstås, sa Tromsdal.

Tiltalen Tromsdal, Hvidsten og Bratli er alle tiltalt for grovt bedrag i forbindelse med salg av to hoteller i Sverige for til sammen 34 millioner svenske kroner. Påtalemyndigheten mener de førte kjøperne bak lyset ved å overdrive verdien av hotellene, blant annet ved å legge fram falske regnskaper og falske bud.

Samme framgangsmåte mener aktor Tromsdal og en av de andre tiltalte benyttet da en tomt i Tvedestrand ble solgt for 18,5 millioner kroner i 2006.

HVIDSTENS FORSVARER: Advokat Kim Gerdts. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HVIDSTENS FORSVARER: Advokat Kim Gerdts. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer