SIKTET FOR TI BEDRAGERIER: Økokrim mener Christer Tromsdal er sentral i det som skal ha vært bedragerier for flere titalls millioner kroner knyttet til to eiendomshandler i Sverige og ulike bedragerier i Norge.  Foto: SCANPIX
SIKTET FOR TI BEDRAGERIER: Økokrim mener Christer Tromsdal er sentral i det som skal ha vært bedragerier for flere titalls millioner kroner knyttet til to eiendomshandler i Sverige og ulike bedragerier i Norge. Foto: SCANPIXVis mer

Tromsdal siktet for banksvindel på 14 millioner kroner

Anklages for åtte bedragerier i Norge med blant annet falske lønnsslipper. Fengslet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den omstridte forretningsmannen Christer Tromsdal (40) er siktet for å ha medvirket til å svindle to norske banker for til sammen 14,1 millioner kroner og forsøkt å gjøre det samme med ytterligere to banker for over 13 millioner kroner.

Det får Dagbladet.no bekreftet fra politiet i ettermiddag, etter at et fengslingsmøte som ble avholdt i Oslo tingrett tidligere i dag var avsluttet.

- Jeg kan bekrefte at Tromsdal er siktet for bedragerier også i Norge, men vi vil ikke gå ut med detaljene på et så tidlig stadium i etterforskningen, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Dagbladet.no.

Forfalskede lønsslipper
Siktelsen i forhold til bankbedrageriene skjedde i direkte tilknytning til Økokrims massive etterforskning av Tromsdal og andre menn som ledet fram til pågripelser og razzia en rekke steder på Østlandet tirsdag denne uka, får Dagbladet.no opplyst.

En tidligere straffedømt 37-åring ble i fjor høst dømt til over to års fengsel for å ha brukt falske lønnsslipper for å lure flere norske banker til å gi ham millionlån. Tromsdal er siktet for å ha medvirket til alle svindlene i denne dommen, ifølge politiet.

Gjennom to bedrag høsten 2007  fikk 37-åringen utbetalt mer enn 10 millioner kroner fra DnB NOR, og i januar i 2008 forledet han ansatte i BNP Paribas til å utbetale 4,1 millioner kroner for å kjøpe to eiendommer i Flå kommune i Hallingdal.

37-åringen skal også ha forsøkt seg på grove bedragerier overfor Sparebanken Øst og NORDEA for over 13 millioner kroner. Ved disse anledningene ble bedrageren imidlertid avslørt av saksbehandlere som fattet mistanke.

Etter det Dagbladet.no erfarerer er Tromsdal nå siktet for totalt åtte bedragerier i Norge, i tillegg til de to forholdene i Sverige der han skal ha medvirket til å svindle kjøpere av to hoteller som var verdsatt alt for høyt, ved hjelp av blant annet falske og oppblåste regnskaper.

Fengslet i dag
Christer Tromsdal ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker  med brev- og besøksforbud, og siktelsen om banksvindelen var en del av grunnlaget for fengslingsbeslutningen.

«Retten viser til forklaringen fra [37-åringen, red. anm] (...) hvor han har uttalt at siktede bisto (...) med formidling av det lån som var grunnlag for straffedommen mot [37-åringen]. Dette anser retten å være tilstrekkelig til at det foreligger skjellig grunn til mistanke om medvirkning til grovt bedrageri fra siktedes side», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Der framgår også det følgende rundt siktelsen mot Tromsdal:

• Tromsdal har ifølge retten sammen med medsiktede Terje Hvidsten ha spilt en aktiv rolle med å skaffe en kjøper i Norge til «de to beskrevne eiendommene», etter det Dagbladet.no forstår de to omtalte hotellene i Sverige. Tromsdal skal ha lurt den norske investoren til å tro han hadde gjort en god handel, basert på falske premisser. «Det er stor grad av
sannsynlighet for at siktede var delaktig i denne svindelen», skriver dommeren, som ikke tror på Tromsdals versjon av historien.

• Retten mener det er skjellig grunn til mistanke om medvirkning til grove bedragerier også i forhold til at andre eiendommer ble taksert alt for høyt i forhold til reell verdi slik at salg kom i stand på bristende forutsetninger.

- Jeg erkjenner overhodet ikke straffskyld, sa Tromsdal selv til Dagbladet.no tidligere i dag.

Han karakteriserer situasjonen som «litt komikveld», og mener siktelsen er drevet fram av Økokrim midt i en prosess der Tromsdal selv skal ha forsøkt å ordne opp i uoverenskomstene rundt blant annet hotellsalgene i Sverige.

- Kan bestikke vitner
Det var en opplagt 40-åring som i dag møtte i retten, der han skal ha gitt en utførlig forklaring med andre opplysninger rundt forskjellige transaksjoner enn det politiet har lagt til grunn. Men retten antyder at det en aktør som ønsker å manipulere rettsvesenet man her har med å gjøre.

«Han har dessuten tidligere forsøkt å påvirke vitner ved å tilby dem store pengesummer for å forklere seg falsk. (...) Dette styrker faren for at siktede på ny vil ta i bruk slike metoder for å forspille bevis», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett, som anser faren for bevisforspillelse som stor.

Vitnepåvirkingen retten henviser til oppsto i den såkalte ABI-saken, da Tromsdal prøvde å betale flere vitner for å få dem til å endre forklaring til hans fordel. Han ble i 2005 dømt til fengsel i seks måneder for å ha påvirket fire vitner, hvorav ett ble tilbudt rundt 500 000 kroner.

Tidligere i dag bekreftet politiet overfor Dagbladet.no at de mener Tromsdal kastet den bærbare pcen sin ut vinduet fra luksusleiligheten på Aker Brygge da Økokrim ankom leiligheten tirsdag morgen.

Den deiset i bakken 12. etasjer under idet razziaen startet. Polititjenestemennene oppfattet dette som et forsøk på å ødelegge bevis, og har nå sendt restene av datamaskinen til spesialister i firmaet IBAS for å forsøke å rekonstruere innholdet på harddisken.

- Vi mener at det ikke er grunnlag for å beskylde min klient for bevisforspillelse eller at det er risiko for det framover, sier forsvarer Nikolai Skjerdal ved Advokatfirmaet Lyngtveit & Co til Dagbladet.no.

- ALVORLIG SIKTELSE: Totalt seks menn er så langt siktet i den svært omfattende bedragerisaken. Førstestatsadvokat Geir Kavlie og politiadvokat Hulda Karlsdottir var aktorat under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag.
- ALVORLIG SIKTELSE: Totalt seks menn er så langt siktet i den svært omfattende bedragerisaken. Førstestatsadvokat Geir Kavlie og politiadvokat Hulda Karlsdottir var aktorat under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag. Vis mer