- LURTE INVESTORER: Christer Tromsdal har nektet for å ha gjort noe straffbart i forbindelse med hotelloverdragelsene i Sverige. Foto: GUNNAR HULTGREEN
- LURTE INVESTORER: Christer Tromsdal har nektet for å ha gjort noe straffbart i forbindelse med hotelloverdragelsene i Sverige. Foto: GUNNAR HULTGREENVis mer

Tromsdal tiltalt for bedragerier for 50 millioner kroner

Lurte investorer til å kjøpe hoteller i Sverige med falske regnskap, ifølge Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den omstridte forretningsmannen Christer Tromsdal (41) ble i dag tiltalt for grovt bedrageri etter å ha vært involvert i store eiendomssalg og banklån som omfatter omlag 50 millioner kroner.

Den største delen av tiltalen dreier seg om kjøp og salg av to hoteller i Sverige, der regnskaper skal ha blitt pumpet opp, verdivurderinger forfalsket og bud på eiendommer diktet opp samtidig som Tromsdals rolle ble kamuflert.

41-åringen er tiltalt sammen med to andre menn, den straffedømte kunsthandleren Terje Hvidsten (47) og den tidligere boligmekleren Anthony Bratli (42). De må svare for det politiet mener er bedragerier for 30 millioner svenske kroner i hotellaffærene.

- De tiltalte har forledet norske investorer til å kjøpe hoteller ved å få disse til å framstå som gode kjøp. I virkeligheten var det underskuddsprosjekter og rent lureri, sier førstestadsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Dagbladet.

Tromsdal avviser at han har gjort noe straffbart.

- Med det motsetningsfulle forholdet jeg har til Økokrim, jeg har jo blant annet anmeldt dem til Spesialenheten for politisaker, så er jeg ikke akkurat sjokkert over dette. Men jeg tar tiltalen med knusende ro, jeg vet jo hva jeg har gjort og ikke gjort, sier Tromsdal til Dagbladet i ettermiddag.

- Stråmenn «Høsten 2006 forledet han Obbhult Invest AS ved Harald Lauritzsen og Helge Vilhelmsen til å kjøpe samtlige aksjer i Stavsjø Hotell AB for SEK 18 000 000 ved å skjule hvem som reelt solgte og/eller foresto salget, samt at han framla og/eller besørget fremlagt uriktige opplysninger om selskapets regnskap og/eller fremla et fiktivt bud fra Best Western Hotel på SEK 17 500 000.

Han fortiet at det var Tromsdal og Hvidsten som solgte og/eller foresto salget ved bruk av mellommenn (stråmenn) som ikke hadde noen reell funksjon knyttet til aksjeoverdragelsen og/eller selskapets reelle regnskap viste et vesentlig lavere driftsresultat enn opplyst og/eller budet ikke var reelt», heter det i tiltalen om et av de påståtte bedrageriene.

Investoren Harald Lauritzsen var også den fornærmede i det andre hotellsalget, da han kjøpte alle aksjene i selskapet «Fastningsstaden AB» samme høst. Også her skal regnskap og verdivurdering vært langt fra virkeligheten, i tillegg til at kjøperen ikke ante hvem de virkelige selgerne var.

- Lurte banker I tillegg til de ulovlige forretningene den tiltalte trioen skal ha stått for, er Tromsdal tiltalt for å ha medvirket til å lure DNB Nor, BNP Paribas og Nes Prestegjeld Sparebank ved hjelp av falske lønnsslipper og falske kjøpekontrakter til å utbetale flere millionlån.

41-åringen har ifølge Økokrim også mottatt møbler for 135 000 kroner fra Interiørhsuet Carl Paulsen for to år siden, uten å betale for seg.

Knuste PC Tromsdal ble pågrepet da Økokrim gikk til razzia mot luksusleiligheten hans på Aker Brygge og en rekke andre adresser 24. februar i fjor.

Ifølge politifolkene som skulle pågripe Tromsdal, var hans første reaksjon å hente den bærbare pcen sin - for så å kaste den ut av et vindu. Deler av innholdet på laptopen ble seinere rekonstruert, til tross for at harddisken ble knust.

- ALVORLIG SAK: Førstestatsadvokat Geir Kavlie mener han har gode beviser mot Tromsdal og de to andre tiltalte i bedragerisaken.
- ALVORLIG SAK: Førstestatsadvokat Geir Kavlie mener han har gode beviser mot Tromsdal og de to andre tiltalte i bedragerisaken. Vis mer

- Dette er litt komikveld. Jeg erkjenner overhode ikke straffskyld, sa Tromsdal til Dagbladet den gang, før han ble besluttet varetektsfengslet.

Han var da siktet for åtte ulike bedragerier.

- Vendetta I tillegg til å ha bedrageritiltalen hengende over seg, må Tromsdal i neste uke møte i retten for tredje gang i sak som etter forretningsmannen oppfatning utgjør en annen del av Økokrims «vendetta» mot ham.

I fjor ble 41-åringen dømt til tre års fengsel for flere voldtekter mot to kvinner han tidligere har vært i forhold med. I ankesaken i mars i år ble han frikjent av juryen, men dommerne i lagmannsretten satte kjennelsen til side. Saken skal derfor nå opp på nytt i en såkalt utvidet meddomsrett - uten lekmannsjury.

Forretningsmannen har karakterisert straffesakene mot ham som ren hevn.

- Jeg oppfatter Økokrims dagsorden som en kombinasjon av at de vil ha hevn, og et slags takk for sist for Aker Brygge Invest-saken. Der gikk de på en kjempesmell, sa Tromsdal til Dagbladet i fengselscella i mars.