- Tromsdal ville sverte meg

Den tidligere MC-sjefen Inge Østerlid Pedersen sier han fikk utstedt svensk båtsertifikat mot sin vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hevdet den tidligere MC-sjefen da han vitnet i straffesaken mot Kjell Inge Røkke i Oslo tingrett i dag.

Inge Østerlid Pedersen, tidligere visepresident i motorsykkeklubben Untouchables, skal ifølge de utstedte papirene ha tatt sin svenske fartøysbefalseksamen klasse åtte samme dag som Kjell Inge Røkke: 21. mai 2001.

Selv mener Østerlid Pedersen at finansakrobaten Christer Tromsdal står bak båtsertifikatet, i et forsøk på å sverte ham etter en uoverensstemmelse om en bolighandel.

Henlagt

Ifølge tiltalen skal båtmekler Erik Øye i begynnelsen av juli 2001 ha mottatt fem utdanningsbevis i posten fra den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin. De fem sertifikatene var utstedt til Kjell Inge Røkke, hans personlige assistent John Inge Valand, Erik Øye selv, båtmekaniker Robert Matos og Østerlid Pedersen. Alle papirene hans er signert sjøfartsinspektør Claes Pallin.

Inge Østerlid Pedersen er nevnt i tiltalen sammen med de fire tiltalte, men saken mot ham er henlagt.

- Mistenker Tromsdal

- Hvorfor står ditt navn på et av disse sertifikatene, ville aktor Susie Bergstrand vite.

- Jeg er av den oppfatning at grunnen til det er at jeg hjalp en bekjent i en sak hvor han ble truet av noen, svarte Østerlid Pedersen.

Han hevder han aldri har bestilt noe båtsertifikat, og at han aldri så de fysiske papirene før han ble innkalt til politiavhør i saken.

- Men hvem kan ha bestilt dette da, spurte aktor?

- Jeg mistenker en kar ved navn Christer Tromsdal. Han forespurte meg om jeg ville ha et sånt sertifikat. Jeg sa det ikke var interessant fordi jeg holdt på å ta det norske kystskippersertifikatet samtidig, forklarte Østerlid Pedersen.

20 000

Tilbudet skal ha kommet under et møte på kontoret til Christer Tromsdal på Aker Brygge, og prisen var ifølge Østerlid Pedersen rundt 20 000 kroner. Å få konvertert det til norsk ville koste det dobbelte.

- Det var snakk om et kurs på Aker Brygge, som skulle holdes av en svenske, forklarte Østerlid Pedersen.

Her skal også Røkkes navn ha blitt nevnt. Østerlid Pedersen var også i kontakt med båtmekler Erik Øye.

- Han var innom butikken min og lurte på om jeg ville ha et slikt sertifikat, for det hadde han blitt opplyst av Christer Tromsdal, forklarte Østerlid Pedersen, som da drev en Harley Davidson-butikk i Enebakk utenfor Oslo.

Samtidig var Østerlid Pedersen i gang med å ta et norsk fritidsbåtskippersertifikat, og var derfor ikke interessert i et svensk.

- Jeg hadde skriftlig eksamen i mai, forklarte han.

Ryddet på kontoret

Etter at Dagens Næringsliv skrev om saken skal Erik Øye ha tatt kontakt med Østerlid Pedersen på ny.

- Han ringte og sa at han og Tromsdal hadde rydda, forklarte Østerlid Pedersen.

Øye skal da ha lovet å holde Østerlid Pedersen utenfor saken.

I det første politiavhøret benektet Erik Øye å ha møtt Østerlid Pedersen, men endret forklaring i neste politavhør. Slik Østerlid Pedersen oppfattet det var det likevel Christer Tromsdal som sto bak sertifikatet.

- Vi var noen som la litt press på Christer Tromsdal og Ole Petter Lindegaard i en sak, og han syntes vel ikke det var så hyggelig da, forklarte den tidligere MC-lederen.

- Hva hadde Christer Tromsdal med båtsertifikater å gjøre, ville Røkkes forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs vite.

- Det vet jeg ikke. Men i perioden 1996-2001 hørte jeg ofte Tromsdals navn i forbindelse med båtsertifikater. Jeg kjente flere som hadde vært på Aker Brygge og tatt kurs for å få svensk båtsertifikat, forklarte Østerlid Pedersen.

Avviser samarbeid

Tromsdal ble avhørt av politiet for første gang i går, og hevder i Dagbladet i dag at han aldri har svertet Kjell Inge Røkke. Han mener hans navn er dratt inn i saken som en rein hevnaksjon, og avviser å ha samarbeidet med Dagens Næringsliv.

Christer Tromsdals navn har dukket opp i retten hver dag siden starten, og det er knyttet stor spenning til hans vitneavhør den 24. mai.

- Er du spent på å høre Tromsdals forklaring, spurte Dagbladet.no Kjell Inge Røkke etter rettssaken i dag.

- Det er kanskje noen i Dagens Næringsliv som er mer spent enn meg, svarte Røkke, som var fornøyd med dagen i dag.

I morgen er det rettsfri, før saken fortsetter med flere vitner på torsdag.

FINANSAKROBAT: Christer Tromsdal.
FORNØYD: Kjell Inge Røkke var fornøyd med dagen i dag, og satser på å følge rettssaken helt i mål. - Dette tar vi seriøst på alle mulige måter, sier Røkke. Han er én av fem tiltalte i saken.