Tromsø Arbeiderparti

Tromsø: - Kollaps og sammenbrudd

Arbeiderpartiet er nede i 18,7 prosent i Nord-Norges største by.

FØR RESULTATET: Arbeiderpartiets valgvake i Tromsø foregår på Ølhallen. Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø Gunnar Wilhelmsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FØR RESULTATET: Arbeiderpartiets valgvake i Tromsø foregår på Ølhallen. Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø Gunnar Wilhelmsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet går ned hele 11,2 prosent i Tromsø siden forrige kommunevalg.

- Kollaps og sammenbrudd, det er dekning for alle de store ordene om Arbeiderpartiets situasjon både i Tromsø by og i Nord-Norge for øvrig, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til Dagbladet.

Valgprognosene klokka 21 viser at Arbeiderpartiet er nede i 18,7 prosent i Nord-Norges største by. SV har gjort et brakvalg og ligger på 14 prosent. Ap er fortsatt kommunens største parti og kan likevel ende opp med ordføreren, til tross for et svakt resultat.

- Dette er Arbeiderparties dårligste valg i Tromsø noensinne og speiler situasjonen i hele Nord-Norge. De har mista fotfestet i den landsdelen partiet ble unnfanget, sier Fjellheim.

Siste måling var Nordlys sin Infact-undersøkelse 4. september, da var Ap nede i 17 prosent. De havner altså så vidt over katastrofemålingen.

- Etter store politiske beslutninger som nærpolitireformen og forsvarsforliket er regjeringen upopulær i Nord-Norge, men Arbeiderpartiet klarer ikke å kapitalisere på det og Senterpartiet framstår som det mest troverdige opposisjonspartiet. Det er sensasjonelt, mener redaktøren.

I Tromsø er Høyre nede i 15 prosent og Frp ligger på 7,8 prosent. De har falt henholdsvis 5,1 og 3 prosent.

- Det skyldes bompengepartiet som har kjørt en kile inn i den borgerlige leiren, sier Fjellheim.

Nei til bompenger i Tromsø har fått 9,2 prosent av stemmene. Senterpartiet som var ventet å gjøre det sterkt i Nord-Norge, er oppe i 11,5 prosent, en økning på over 9 prosent.

Nå blir Senterpartiet nøkkelen.

- De trenger 22 representanter for flertall, så Ap, Sp og SV kan ta med seg MDG eller Rødt for flertall. Tromsø får et rødgrønt styre og Ap har fått seg en kraftig smekk. De må forholde seg til et veldig sterkt SV og MDG. Senterpartiet er jokeren, sier Fjellheim.

Rødt har gått tilbake og er på 6,7 prosent i Tromsø. MDG hopper 4,3 prosent til 8,7.