BEVOKTES: Nå er det Tromsøs tur til å fronte nynazisme i Tyskland. Forrige lørdag åpnet en ny butikk for Thor Steinar-klær i Berlin som bærer ishavsbyens navn over inngangen.
Foto Nils Myklebost / SCANPIX
BEVOKTES: Nå er det Tromsøs tur til å fronte nynazisme i Tyskland. Forrige lørdag åpnet en ny butikk for Thor Steinar-klær i Berlin som bærer ishavsbyens navn over inngangen. Foto Nils Myklebost / SCANPIXVis mer

Tromsø er nynazistenes nye butikk i Berlin

Storm rundt Thor Steinar-klær i den tyske hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det Tromsøs tur til å fronte nynazisme i Tyskland. Forrige lørdag åpnet en ny butikk for Thor Steinar-klær i Berlin som bærer ishavsbyens navn over inngangen.

Allerede første dagen samlet 200 mennesker seg til demonstrasjon, og bydelsadministrasjonen i Friedrichshain i Øst-Berlin har satt seg ned for å finne ut hva de skal gjøre med den uvelkomne gjesten.

Lørdag var det på ny demonstrasjon mot den nye butikken med krav om at den må stenges.

- Vi ante ingenting om den nye butikken før kvelden før, sier en fortvilet representant for bydelsadministrasjonen, Peter Beckers, til NTB foran butikken i Petersburger Strasse ved Karl Marx-Allee i den gamle arbeiderbydelen.

Trekker nynazister

- Det fins ikke et nynazistisk miljø her hos oss, selv om noen kommer fra bydeler lenger øst, som Lichtenberg, for å drikke øl på barer her. Nå frykter vi at denne butikken skal trekke flere nynazister hit, sier han og legger til at de prøver å finne ut om gårdeieren var klar over hvem han leide ut til.

Friedrichshain er en gammel arbeiderbydel som preges stadig mer av trendy butikker og alternative grupperinger. De grønne er største parti og er sammen med SPD og Venstrepartiet fullstendig dominerende.

To unge ekspeditriser i Tromsø avviser at butikken er nazistisk, men nedlegger fotoforbud og nekter å uttale seg til NTB før de viser oss døra.

Politi som er tilkalt fordi noen har kastet rødmaling på fasaden, bekrefter at butikken har rett til å avvise dem de ikke vil ha inn i butikken.

Norske bynavn

Fra før fins en Thor Steinar-butikk i Berlin som heter Tønsberg, mens andre norske bynavn som Larvik, Narvik og Trondheim er å finne på butikker i Leipzig, Erfurt, Dresden, Nürnberg og Magdeburg.

Butikken Brevik i et eksklusivt kjøpesenter i Hamburg ble stengt da banken som hadde leid ut lokalet, forsto hvem de hadde leid ut til. Da hadde det vært store demonstrasjoner mot butikken.

Også mot Tønsberg har det vært demonstrasjoner og folkeaksjoner. Gårdeieren vant en sak mot butikken fordi Mediatex, som produserer Thor Steinar-klærne, hadde lurt ham med falsk informasjon om hvem de var. Men butikken er der fortsatt siden kjennelsen om å heve kontrakten er anket.

Det norske flagget i vinduet er knapt synlig lenger fordi vinduet er knust og tilsølt med rødmaling og ordene «Les Misérables» i store svarte bokstaver.

Folkelig initiativ

- Nynazistene bruker klærne til å trekke til seg ungdom, sier Clara Herrmann, som er bystyrerepresentant for De grønne i Berlin til NTB.

Hun er aktiv i aksjonen som er dannet av politikere, butikkeiere og andre aktivister i Friedrichshain for å prøve å bli kvitt butikken Tromsø.

Thor Steinar-kolleksjonen er populær blant tyske nynazister og høyreekstreme, og den består av moteriktige bukser, T-skjorter og hettegensere med norrøne symboler som runer, ordet viking og norske navn.

Mange som kjøper klærne, er trolig uvitende om bakgrunnen, men for de høyreekstreme fungerer de som kjennetegn blant meningsfeller.

Provokasjoner

- De er eksperter på å sende skjulte signaler. Runene ligner bokstavene SS, og butikken Tønsberg befinner seg i Rosa Luxemburg-Strasse 18 - tallene 1 og 8 symboliserer A og H for Adolf Hitler, sier Herrmann.

Enda en provokasjon er at Tromsø befinner seg i en bygning der nazistene drepte antifascister i kjelleren under krigen. Det er til og med en minneplakett for ofrene ved siden av inngangen til butikken.

- Nå prøver de å framstå som harmløse ved å la håret gro og bruke moteriktig klær. De stjeler også symboler fra venstresiden som for eksempel Che Guevara-t-skjorter og palestinaskjerf, som de forsvarer på grunn av sin antisemittisme, sier hun.

(NTB)