Tromsø-forskere tror de kan hemme hiv-viruset

Nær å finne løsningen - som ligger i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere i Tromsø og Uppsala mener de er svært nær målet om å finne et molekyl fra et dyr i havet som kan hemme hiv-viruset.

Forskerne har i nesten to år jaktet blant flere hundre tusen forskjellige molekyler. Prøvene er tatt fra 15 utvalgte og ubeslektede marine dyr som svamper, sjøpølser, kreps og små blekksprut. Nå sitter forskerne igjen med cirka 20 molekyler, og det ene de leter etter er blant disse, skriver Aftenposten.

- Vi har på en måte fasiten klar, og vet at vi nærmer oss riktig svar, sier seniorforsker Inge W. Nilsen ved Fiskeriforskning i Tromsø.

Han leder prosjektet «Hiv-medisin fra havet» der også Uppsala universitet er involvert. De vet hvilke egenskaper molekylet skal ha.

- Vi er 100 prosent sikker på å finne de ønskede aktiviteter som har virkning mot et viktig enzym i hiv-viruset, sier Nilsen.

I løpet av sommeren 2008 regner forskerne med å kunne teste ut molekylet på en hiv-infisert cellekur.

Dyr i havet i nord lever i svært kaldt vann, i mørke og under vanskelige forhold. Dyrene har dermed særegne motstandsstoffer og mekanismer.

Fra før finnes medikamenter som hemmer hiv-viruset. Men disse medisinene kan danne resistens. Råstoff til mye av medisinen som finnes, kommer fra regnskoger og varme områder.

- Marine havdyr har en litt annen oppbygging av molekyler enn dyr i varmere strøk. De har også svært avanserte spesialiseringer, og her kan ligge grunnlag for mye spennende forskning fremover, sier Nilsen.

(NTB)