Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tromsø-leger frykter at de kan overse drap

Bare én av fem som dør på Universitetssykehuset i Nord-Norge blir obdusert. - Det antas at et ikke ubetydelig antall drap aldri oppdages.

VIL UNDERSØKE FLERE: Overlege Sonja Steigen og avdelingsleder Tor-Arne Hanssen mener antall obduksjoner ved UNN er altfor lavt. Dermed går leger glipp av viktige erfaringer. Trolig går også drapsmenn fri. Foto: Torkil Emberland
VIL UNDERSØKE FLERE: Overlege Sonja Steigen og avdelingsleder Tor-Arne Hanssen mener antall obduksjoner ved UNN er altfor lavt. Dermed går leger glipp av viktige erfaringer. Trolig går også drapsmenn fri. Foto: Torkil Emberland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRØMSØ (Nordlys): Universitetsykehuset i Nord-Norge (UNN) obduserer bare én av fem som dør på sykehuset. Det fører til at leger aldri får vite når de tok feil, og trolig blir enkelte drap aldri oppdaget, skriver Nordlys.

- Dette er ganske dramatisk, sier Sonja E. Steigen, overlege ved klinisk patologi på UNN om obduksjonsstatistikken.

Færre obduksjoner I 1985 ble det gjennomført rundt 6000 obduksjoner i Norge. I fjor var antallet gått ned til 2230, det tilsvarer 19 prosent av alle som dør ved norske sykehus.

UNN har tidligere hatt som mål at alle som dør ved sykehuset skal obduseres. Tallene viser at begjærte obduksjoner for personer som dør på sykehuset har sunket jevnt og trutt.

Samtidig gikk antall obduksjoner begjært av politiet markert ned da de fra i 1992 måtte dekke utgiftene over egne budsjetter.

- Vi har oppdaget drap, sier avdelingsleder ved klinisk patologi Tor-Arne Hanssen, og legger til:

- Da har politi og lege undersøkt personen på stedet uten å finne noe. Men her har vi bedre utstyr. Det antas at et ikke ubetydelig antall drap aldri oppdages.

Dårligere kvalitet - Vi obduserer bare en tredel så mange som for 25 år siden. Det fører til dårligere kvalitet på statistikken over dødsårsaker, og vi får ikke vite om pasientene har fått den behandlingen de burde ha på sykehuset, sier Steigen.

Stadig færre obduksjoner er et nasjonalt problem.