Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tromsø-mediene i strupen på Solvik-Olsen. Beskyldes for bløff, Trump-takter og hevn: - Bare tull

Endte i flyplass-konfrontasjon og biljakt.

KONFRONTERT: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen blir her konfrontert av TV 2s Egil Pettersen på Tromsø lufthavn. Pettersen mener de to serverte ham en bløff om E8. Foto: Magnus Aamo Holte / Nordlys
KONFRONTERT: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen blir her konfrontert av TV 2s Egil Pettersen på Tromsø lufthavn. Pettersen mener de to serverte ham en bløff om E8. Foto: Magnus Aamo Holte / Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det gjort kjent at nye E8 i Ramfjord er med i den nye nasjonale transportplanen (NTP).

Staten skal ifølge Nordlys bidra med 1,45 milliarder kroner av totalsummen på 2,2 milliarder. Det ligger an til byggestart i neste stortingsperiode.

Hvor E8 inn mot Tromsø skal gå har vært diskutert i 30 år, og har vært en brennhet politisk sak i byen i mange år. I dag skulle samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sammen med de fire andre samarbeidspartiene komme med gladnyheten om at ny E8 inn til Tromsø ligger i den nye transportplanen, men bare til ett medium: NRK Troms.

- Svært alvorlig

Det får de andre Tromsø-redaktørene til å rase.

- Jeg er usikker på om jeg skal le eller gråte. Det er svært alvorlig når regjeringen bevisst velger å utelate lokale medier fra en sak som har opptatt Tromsø og regionen i over 30 år som nå får en endelig avklaring, sier Nordlys-redaktør Helge Nitteberg til Dagbladet.

Ketil Solvik-Olsen avviser kritikken.

- Det er urimelig at når noen medier prøver å få eksklusivitet, så forsøker andre å lage en skandale av det. Det er veldig rart hvis pressen gjør eksklusive innsalg til en trussel mot demokratiet, sier han til Dagbladet.

Planen om eksklusivitet gikk imidlertid i vasken da både TV 2, Nordlys og iTromsø snappet opp at statsråd Ketil Solvik-Olsen var på vei til Tromsø. Alle tre mediene sto og ventet på flyplassen da samferdselsministeren dukket opp sammen med stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

IKKE FORNØYD: Nordlys-redaktør Helge Nitteberg mener statsråd Ketil Solvik-Olsen kom med et «takk for sist» mot avisa. Foto: Nordlys
IKKE FORNØYD: Nordlys-redaktør Helge Nitteberg mener statsråd Ketil Solvik-Olsen kom med et «takk for sist» mot avisa. Foto: Nordlys Vis mer

Hevder han ble bløffet av statsråden

TV 2s reporter Egil Pettersen gjorde et intervju med Solvik-Olsen på flyplassen, hvor han avviser at besøket handlet om E8.

- Det at politikere kan tillate seg en sånn frekkhet ... Vi drar ikke til flyplassen uten et mål. Jeg var hundre prosent sikker på at nye E8 var i planen, så kommer vi dit og får en historie som er meningsløs og tullete. Han bløffer. Det er et regissert spill og det er avtalt at NRK Troms skal få saken eksklusivt.

- Det er bare politikere som kan komme med sånt fjas. Han bløffer og forklarer at han skal besøke partivenner, ut på tur og se på veiene. Gudmundsen har ringt og bedt om unnskyldning. Samferdselsministeren burde være mannfolk nok og beklage at han løy, sier Pettersen til Dagbladet, og sier han forventer en unnskyldning.

Solvik-Olsen reagerer på TV 2-journalistens utspill.

- Han er misfornøyd fordi han ikke fikk stjele saken fra alle andre. TV 2 sto der og ville at jeg skulle bekrefte at E8 ligger i NTP. Det gjør jeg ikke når jeg står der aleine og vi i samarbeidspartiene har en avtale om å legge dette fram sammen. Jeg svarte ikke direkte på TV 2s spørsmål. Jeg sa det var nyheter på gang. Jeg har ikke bløffet og løyet, og heller ikke blåst saken til ham , sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Fulgte etter statsråden

Men journalistene ga seg ikke. Da Gudmundsen og Solvik-Olsen leide seg en bil på flyplassen, fulgte Nordlys og iTromsø etter.

FÅR REFS: Tromsø-mediene mener nyheten om at ny E8 inn mot Tromsø ligger inne i ny Nasjonal Transportplan var en åpenbar nyhet for alle mediehusene i regionen. De raser etter at Ketil Solvik-Olsen og støttepartiene solgte saken ekslusivt inn til NRK Troms. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FÅR REFS: Tromsø-mediene mener nyheten om at ny E8 inn mot Tromsø ligger inne i ny Nasjonal Transportplan var en åpenbar nyhet for alle mediehusene i regionen. De raser etter at Ketil Solvik-Olsen og støttepartiene solgte saken ekslusivt inn til NRK Troms. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Det var et par biler som fulgte etter oss. Da vi opplevde det, gikk vi og snakket med pressen og ba dem komme til Ramsfjorden klokka 15. Vi stoppet på første dagligvarebutikk og snakket med dem.

Men det ligger mer bak diskusjonen om E8 og det tilspissede forholdet mellom Nitteberg og statsråden.

Boikott-trusler og «Pravda»

Diskusjonen om E8 og avisa Nordlys eskalerte voldsomt i slutten av januar, da Nordlys skrev at statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karslen, ikke kunne garantere at utbyggingen var med i regjeringens forslag til NTP.

Karslen raste mot Nordlys på Facebook, og mente avisa drev med «fake news». Justisminister Per-Willy Amundsen kalte i samme Facebook-tråd Nordlys for «Pravda» og truet med boikott av avisa. Også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kastet seg på i diskusjonen

- Den feiden har vi også friskt i minnet. Det er særdeles påfallende at man velger bort det største lokale mediehuset når det er snakk om den største samferdselnyheten i moderne tid i Nord-Norge . Det var tilsvarende seanse med Erna Solberg i Bodø i dag. Der var både Avisa Nordland og NRK, sier Nordlys-redaktør Nitteberg.

Han stiller seg derfor spørsmålet om hvorfor det ble valg en strategi om å gi NRK ekslusivitet i Tromsø.

- Det vitner i beste fall om amatørskap hvis man skal unngå at Nordlys, iTromsø og TV 2 skal melde dette, som er en fellesnyhet herfra til månen.

- Det vitner om politikere, statsråder og representanter for regjeringen som ønsker å kneble den frie pressen. Det er et takk for sist rettet mot Nordlys, der leserne til iTromsø og TV 2 blir tatt med i dragsuget, sier han.

- Er dette et «takk for sist», Solvik-Olsen? spør Dagbladet.

MED PÅ TUR: Stortingsrepresentant fra Høyre, Kent Gudmundsen, var med samferdselsministeren på tur. Foto: Stortinget
MED PÅ TUR: Stortingsrepresentant fra Høyre, Kent Gudmundsen, var med samferdselsministeren på tur. Foto: Stortinget Vis mer

- Hvorfor i alle dager skulle være det? I så fall hadde vi invitert TV 2 og NRK og ikke Nordlys. Den saken er glemt for lenge siden. Det er bare tull hvis de mener noe sånt. Det sier mer om pressen sier han.

Stortingsrepresentant fra Høyre, Kent Gudmundsen, beklager overfor Medier 24 til de oppmøtte journalistene, men sier også at de i utgangspunktet valgte NRK som eneste medium.

Beskyldes for Trump-taktikk

Både Nitteberg og iTromsø-redaktør Stig Jakobsen beskylder statsråden for Trump-taktikk med å eksludere medier han ikke liker.

- Det at Nordlys drar inn boikott og Trump-takter faller for sin egen urimelighet. TV 2 har aldri gjort oss noe vondt i Nord-Norge. TV 2 hadde også en eksklusiv sak på E18 i Akershus. Det er ikke annerledes enn at vi snakker med NRK.

- Vi vet at redaksjoner legger mer innsats og ressurser i saker hvis de får det eksklusivt. Da kan du ikke komme etterpå og være sur og furten fordi du ikke klarte å stjele saken på flyplassen, sier han.

- Det er helt normalt å tilby eksklusivitet. Av og til har du en avtale med en journalist. Men når vi så interessen, fikk ikke NRK snakke med meg før de andre. Alle hadde samme muligheten klokka 15, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Han sier besøket i Tromsø i dag ikke var et Frp-arrangement, men for alle partiene på borgerlige sider. Han sier han heller ikke besøkte offentlige institusjoner eller at han hadde noen fra embetsverket med seg.

Redaktør ved NRK Troms, Pål Hansen, er klinkende klar på at hans nyhetsredaksjon ikke har inngått noen form for avtaler med representanter for regjeringen.

- Det ville være helt uaktuelt å kreve eksklusivitet i en slik sak – en nyhet som hele byen har ventet på i tiervis av år, sier han til iTromsø.

- Hersketeknikk

- Jeg skjønner heller ikke at Nordlys drar inn en boikott-debatt. Nordlys kan få et kan få et portrett med meg og snakke med meg så mye de vil. Det er de selv som holder på som nå, sier Solvik-Olsen.

- Det er første gang jeg hører noen klager over at en sak er solgt inn og gjør det til en diskusjon om boikott.

Nitteberg understreker at Solvik-Olsens statsrådkollega truet avisa med boikott. Forrige uke hadde Solvik-Olsen et leserinnlegg på trykk med tittelen «Fjellheims røde filter» rettet avisas redaktør Skjalg Fjellheim.

- Han setter Nordlys i en kategori han skal distansere seg fra. Han prøver å tegne oss som en rød avis velgere ikke skal tro på. Det er hersketeknikk fra våre fremste folkevalgte og minner meg sterkt om det vi ser i USA, sier Nitteberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media