Corona:

Tromsø-ordfører: - Vi bør gå foran i vaksinekøen

- Lavmål fra Molde-ordføreren mot Oslo.

- MER VAKSINE: Ordfører Gunnar Wilhelmsen argumenterer for hvorfor Tromsø kommune bør få ekstrakvoter med vaksine. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB.
- MER VAKSINE: Ordfører Gunnar Wilhelmsen argumenterer for hvorfor Tromsø kommune bør få ekstrakvoter med vaksine. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

- Bør din egen kommune Tromsø rykke fram i køen og bli tildelt flere vaksinedoser på bekostning av andre ?

- Ja, så lenge mangelen på vaksiner er problemet, svarer ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) på sparket.

- Bør Oslo også gå foran?

- Ja.

Tromsø er ikke på Folkehelseinstituttets anbefalingsliste til regjeringen over kommuner eller bydeler som bør ekstra vaksinedoser.

- Best og dårligst

Oslo-bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss bør tildeles 20 prosent flere doser i en periode, er FDHIs faglige råd

Tromsø-ordføreren trekker de store linjene:

- Jeg skjønner ordførere som vil ha bedre kontroll for sine egne i denne situasjonen. Hver og en får argumentere for seg. Det er et stort paradoks at Norge er blant Europas aller beste land når det gjelder smittevern og smitteutbredelse. Der har det vært og er en stor nasjonal dugnad i alle ledd fra Stortinget til hver enkelt innbygger. Og Oslo er kanskje den beste hovedstaden i hele Europa i corona-sammenheng.

- Og så i den andre enden: Norge er kanskje blant de dårligste landene i Europa på å skaffe vaksine. Hvordan greier et land som Storbritannia å få til vaksinering som de har greid, undrer Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Først om Oslo. Vi spør Tromsø-ordføreren om en kommune i tillegg til hans egen av to konkrete årsaker.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen om smitteutbruddet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» sommeren 2020. Vis mer

Hva synes han om Molde-Oslo-krangelen de siste dagene? Og hvordan vurderer han Oslos rolle sett i lys av det siste, store smitteutbruddet i Tromsø ? Det oppsto via besøk fra Oslo i sosiale sammenhenger helgen for drøyt to uker siden.

- Lavmål fra Molde

- Det var et unødvendig lavmål av ordføreren i Molde å angripe Oslo i en nasjonal dugnad som har blant de beste resultene i hele Europa. Slikt skaper hele unødvendig splid. Og regjeringspartiet Høyre har åpenbart noe å rydde opp i, kommenterer Ap-ordføreren.

I vurderingen av Oslo-smitte til Tromsø, trekker Gunnar Wilhelmsen fram det «store» bildet med likheter mellom de to byene.

- Oslo er vår nasjonale «hub» med den åpenbare og naturlige gjennomstrømming av folk som det innebærer. Tromsø har mye av samme posisjon i Norge-Norge med Universitet, Universitetssykehuset, folk av 140 nasjonaliteter bosatt og en stor andel med internasjonal flytrafikk, sier Wilhelmsen.

NOVEMBER 2020: Corona-smitte fra havet treffer Tromsø igjen. Vis mer

Kan ikke nekte skipsanløp

Og legger til en rolle som bare tre steder i Norge har: Bergen, Oslo og Tromsø.

- Ut fra internasjonalt lovverk har Tromsø mottaksplikt for all skipstrafikk i Barentshavet. Våre havnemyndigheter kan ikke nekte å ta imot til land noe som helst ukjent skip med ukjent helsetilstand blant mannskap og passasjerer, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Fasiten på veien ut av smitteuføret er enkel, ifølge Tromsø-ordføreren: - Mer og nok vaksine.

- Og det regner jeg med at Bent Høie og regjeringen får en bedre ordning på rundt neste sving, legger han til.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer