Tromsø-stjerner med brev til G8

Kjendisene fra Mandela-konserten i Tromsø har skrevet brev til G8-lederne. De håper det vil forandre verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens noen rocker for Afrika, skriver andre brev. I etterkant av Mandela-konserten i Tromsø har en rekke sentrale politikere og kjendiser skrevet brev til G8-lederne som møtes i Gleneagles i Skottland i morgen. Der krever de blant annet økt bistand, sletting av u-landsgjeld og mer penger til vaksinefondet og det globale fondet mot aids og malaria. Blant dem som har skrevet under på oppropet finner vi Jens Stoltenberg, Peter Gabriel, Gro Harlem Brundtland, Annie Lennox og lederen for Nobelkomiteen, Ole D. Mjøs.

-  Forandrer verden

-  Dette er et budskap i tråd med Live 8-konsertene, sier Stoltenberg som er en av initiativtakerne til brevet.

-  Tror dere G8-lederne kommer til å lese brevet?-  Ja. Når appellen kommer fra Nelson Mandela tror jeg det, sier Stoltenberg.

-  Summen av alt som skjer kan bidra til å påvirke G8-lederne i riktig retning. Jeg er ikke en av dem som gjør narr av Live 8 - jeg tror musikk kan forandre verden, sier Stoltenberg.

Også lederen for Nobelkomiteen, Ole D. Mjøs, har skrevet under.

-  Nå gjelder det som aldri før. Dette er en gyllen anledning til å påvirke. Å få gjort noe med fattigdommen og ulikheten, sier Mjøs.

Tror du dere har en sjanse til å påvirke G8-lederne?

-  Ja, det tror jeg. Hvis man ikke gjør noe, oppnår man ingenting, sier Mjøs.

-  En stille tsunami

-  I Afrika pågår det en stille tsunami. Bare det antallet barn som dør av meslinger og kikhoste tilsvarer ti tsunamier i året, sier Stoltenberg. Han mener at denne nøden får for liten oppmerksomhet. Som en del av kampanjene har også initiativtakerne laget en video som har blitt vist i USA, Canada, Japan, Frankrike, Tyskland og Italia i forkant av G8-møte i Skottland. Videoen er satt sammen av scener fra Mandela-konserten i Tromsø.

-  Det viktigste vi gjør nå er å skape en verdensopinion for kampen mot fattigdommen, sier Stoltenberg.

EKKO FRA TROMSØ: Nelson Mandela under arrangementet i Tromsø 11. juni. I bakgrunnen Peter Gabriel.