RØD VALGVINNER:  Rødts Jens Ingvar Olsen feirer gode resultater på partiets valgvake i Tromsø. Partiet doblet valgoppslutningen til 14,4 av alle stemmene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix.
RØD VALGVINNER: Rødts Jens Ingvar Olsen feirer gode resultater på partiets valgvake i Tromsø. Partiet doblet valgoppslutningen til 14,4 av alle stemmene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix.Vis mer

Tromsø vraker byråd - og «tjener» inn» 40 lærerlønner

Rødt og SV fikk gjennomslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo og Bergen blir stående aleine om å ha parlamentarisme og byråd etter at de rødgrønne valgvinnerne i Tromsø nå vraker denne styringsmiodellen.

Ap (29,8 prosent av stemmene), Rødt (14,4) og SV (7,9) fikk et solid flertall i det nye kommunestyret og har fram til onsdag gjennomført forhandlinger om en samarbeidsplattform der de danner et overgangsbyråd i åtte måneder før ishavsbyen igjen går tilbake til formannskapsmodellen.

Her finner du valgresultatene for Tromsø og alle kommuner og fylkskommuner i landet.

Bare fire år
Tromsø har i årene 2011 til 2015 hatt samme styringsmodell som Oslo og Bergen med et byråd som utgår av kommunestyret.

- Vårt primære standpunkt var å danne et mindretallsbyråd aleine. Men vi har forståelse for at SV og Rødt hadde store motforestillinger mot denne modellen. Vi vil derfor bare danne et overgangsbyråd, opplyste Arbeiderpartiets byrådskandidat Kristin Røymo på en pressekonferanse i Tromsø onsdag.

Sparer 10 millioner
Hun pekte på at Tromsø står overfor store økonomiske utfordringer med et underskudd på driften som kan bli opp mot 200 millioner kroner de tre kommende årene.

- Ved å avvikle parlamentarismen kan vi spare 10 millioner kroner eller 40 nye lærerstillinger, sier Røymo som skal lede overgangsbyrådet der Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Gunhild Johansen (SV) er blant byrådene. Jarle Aarbakke blir ordfører de åtte første månedene.

- Det skal være en personlig glede å sitte i byrådet som avvikler parlamentarismen, sier Jens Ingvald Olsen som med en oppslutning på 14,4 prosent gjorde et brakvalg for Rødt i Tromsø.

(NTB - Jan-Morten Bjørnbakk).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram