Trond (40), Synnøve (36) og Andrine (8) ble reddet av tyske gutter

Brannvarslingen i det kommunale huset virket ikke. Mor (28) og sønnene på 3 og 5 trolig omkommet.

UTBRENT: Leiligheten der den 28-årige alenemoren og hennes barn bodde, er totalt utbrent. Naboleiligheten i det vertikaldelte huset, der familien Pedersen bodde, er også totalskadd, og familien har mistet alt de eide. Foto. GEIR ADELSTEN IVERSEN
UTBRENT: Leiligheten der den 28-årige alenemoren og hennes barn bodde, er totalt utbrent. Naboleiligheten i det vertikaldelte huset, der familien Pedersen bodde, er også totalskadd, og familien har mistet alt de eide. Foto. GEIR ADELSTEN IVERSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
- Røykvarsleren ga ingen lyd fra seg. Det var to tyske gutter som vekket oss, og da var det allerede røyklukt inne i leiligheten; vi måtte bare få på buksa og komme oss ut, forteller Trond Pedersen (40) til Dagbladet.

40-åringen, hans kone Synnøve Pedersen (36) og hennes datter Andrine Westgaard (8) reddet seg ut av det brennende kommunale huset i Hasvik i Finnmark i natt, etter alt å dømme på grunn av de tyske guttenes snarrådighet.

Barnevakt i sjokk
Det gjorde etter alt å dømme ikke naboene, en 28-årig alenemor og hennes to sønner på 3 og 5 år. De er fortsatt savnet og antas omkommet etter opplysninger som tyder på at de var hjemme da det begynte å brenne i 04.30-tida.

De to små barnas kvinnelige barnevakt er et sentralt vitne i saken og trolig den siste som så de tre i leiligheten i live.

- Hun er i sjokk, og det har ikke latt seg gjøre å avhøre henne i dag, opplyser konstituert lensmann i Hasvik, Terje Wickstrøm, til Dagbladet.

Han forteller at de tyske guttene, som er på besøk hos en slektning i bygda, også prøvde å varsle alenemoren og sønnene.

- Men det var rett og slett for varmt; leiligheten var overtent, sier han.

En 9-årig datter av den antatt omkomne 28-åringen er for tida bortreist og befant seg med sikkerhet ikke i huset.

- Det er forferdelig. Vi har ikke helt rukket å samle tankene ennå, så det har ikke riktig gått opp for oss ennå, sier Pedersen.

Mistet alt
Familien Pedersens leilighet i den vertikaldelte tomannsboligen er totalskadd.

- Alt vi eier, er borte - vi har mistet rubbel og bit, sier 40-åringen.

Nå er familien innkvartert i en leilighet kommunen har stilt til disposisjon. Pedersen roser den lille bygda for støtten de har fått etter den forferdelige natta.

- Det har gått i ett i hele dag - men både bygda og kommunen har stilt opp for oss.

Årsaken ukjent
Pedersen vil verken spekulere på brannårsaken eller årsaken til at det seriekoblede brannvarslingssystemet ikke fungerte.

- Men det var generelt dårlig brannsikring i det gamle huset, sier han.

Ordfører i Hasvik, Eva Husby, vil ikke kommentere opplysningene om et sviktende brannvarslingssystem.

- Dette er ting som vil bli vurdert av Kripos, sa hun til Dagbladet tidligere i dag.

Det lokale politiet har bedt om assistanse fra Kripos for å komme til bunns i årsaken til brannen.

- De skal etter planen ankomme 12.30 i morgen, opplyser lensmann Wickstrøm.

Roser brannvesenet
Etterforskere fra det sentrale lensmannskontoret i Hammerfest har i hele dag foretatt avhør i den lille bygda med i underkant av 400 innbyggere. Den tekniske etterforskningen skal Kripos ta seg av.

- Vi har våre teorier om hva som kan ha skjedd, men vil ikke gå ut med noe av dette før Kripos har gjort sitt, sier lensmann Wickstrøm.

Det var det frivillige brannvesenet i Hasvik som sto for brannslokkingsarbeidet i natt. Det tar opptil to timer for en utrykningsstyrke å komme seg fra nærmeste by Hammerfest med båt.

- De gjorde en formidabel innsats, sier lensmann Wickstrøm til Dagbladet.