INNKALT TIL MØTE: Her forlater Trond Ali Linstad Slottet etter at han ble innkalt til møte tidligere i dag. Møtet varte fra klokka 14.00 til klokka 15.40, men det er foreløpig ikke klart hva partene ble enige om.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
INNKALT TIL MØTE: Her forlater Trond Ali Linstad Slottet etter at han ble innkalt til møte tidligere i dag. Møtet varte fra klokka 14.00 til klokka 15.40, men det er foreløpig ikke klart hva partene ble enige om. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

Trond Ali Linstad innkalt til hastemøte på Slottet

Etter at utdelingen av Kongens fortjenstmedalje ble utsatt tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Ali Linstad ble innkalt til hastemøte på Slottet i dag, i forbindelse med utsettelsen av utdelingen av Kongens fortjenstmedalje.

Møtet startet klokka 14.00 og var over klokka 15.40, melder TV 2. Linstad forlot Slottet uten å snakke med noen.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen bekrefter opplysningene om møtet i en SMS til Dagbladet, men det er foreløpig ikke klart hva de ble enige om.

Kontroversiell tildeling Legen og den radikale muslimen Linstad har gjennom flere år vært kontroversiell; bl.a. støttet han Irans leder ayatolla Khomeini, er imot et demokratisk styresett, fordømmer homofili og står bak en artikkel kalt «Vær kritisk til jøder».

Alt fra menneskerettsforkjempere til historikere og sentrale politikere reagerte derfor på at han ble tildelt Fortjenstmedaljen.

Tirsdag skulle Linstad etter planen få utdelt Fortjenstmedaljen i Nationaltheatret, men etter mye om og men utsatte kongehuset hele utdelingen på ubestemt tid. Etter dette skulle egentlig Linstad i et møte på Slottet førstkommende mandag.

Kongen selv er i utlandet og deltar ikke på møtet.

Han har mulighet til å slette medaljen «på grunn av uverdig forhold», men dette er aldri tidligere blitt gjort. Først i mars i år ble statuttene endret, noe som åpnet for denne muligheten.

- Uheldig Historiker og kongeekspert Trond Norén Isaksen har imidlertid påpekt at det ikke vil være uproblematisk om Kongen velger å gjøre dette.

- Det som er uheldig for kongehuset, er at selv om det er Fylkesmannen som innstiller, er det formelt sett kongen som deler ut medaljen, og kongehuset skal jo unngå å bli dratt inn i politisk kontroversielle spørsmål, sa Isaksen til Dagbladet på tirsdag.

- Hvis de skulle ombestemme seg, vil det nesten være like ille, for det vil være en politisk ladd beslutning.

Lytter til Kongen I et intervju med Dagbladet i dag sier imidlertid Trond Ali Linstad at han vurderer å si fra seg medaljen - men bare hvis Kongen ber ham om det.

- Hans Majestet Kongen er helt suveren i dette spørsmålet. I utgangspunktet har han bestemt seg for å tildele denne medaljen, og jeg er faktisk tildelt medaljen ved et vedtak for over en måned siden. Men han har rett til å ombestemme seg, og hvis han finner at det er grunn til å omgjøre dette, er det klart vi respekterer det, sier han.

- Vurderer du selv å si fra deg medaljen?

- Hvis Kongen sier det, er det helt åpenbart at jeg vil gjøre det. Men gi den tilbake ut fra kritikken som har kommet, det er uholdbart selvfølgelig.

- Så bare hvis han spør deg?

- Kongen er suveren i dette spørsmålet, og bare han.

Dagbladet følger saken.

DAGEN DERPÅ: Trond Ali Linstad sa til Dagbladet i går at han vurderer å si fra seg Fortjenstmedaljen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DAGEN DERPÅ: Trond Ali Linstad sa til Dagbladet i går at han vurderer å si fra seg Fortjenstmedaljen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer