Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond André Bolle tildelt krigskorset

Helten som ofret livet i Afghanistan er den første som får Norges høyeste utmerkelse for innsats etter Andre verdenskrig.

DET SISTE BILDET: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) tildeles Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats i Afghanistan. Bolle er med det den første og foreløpig eneste som er tildelt Krigskorset for innsats etter Den andre verdenskrig. Han ble drept da han sammen med Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h) ble rammet av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor. Dette bildet ble tatt samme dag, bare noen timer før det skjedde. 
Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
DET SISTE BILDET: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) tildeles Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats i Afghanistan. Bolle er med det den første og foreløpig eneste som er tildelt Krigskorset for innsats etter Den andre verdenskrig. Han ble drept da han sammen med Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h) ble rammet av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor. Dette bildet ble tatt samme dag, bare noen timer før det skjedde. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond André Bolle ble av Hans Majestet Kongen i statsråd tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin eksepsjonelle innsats i strid i Afghanistan i 2005.

- Daværende kapteinløytnant og senere orlogskaptein Trond André Bolle var skvadronssjef for en avdeling tilknyttet Norwegian Special Operation Force Task Group II i Afghanistan i perioden fra oktober 2005 til februar 2006. I denne perioden støttet avdelingen Operation Enduring Freedom.

- Innsatsen til orlogskaptein Trond André Bolle er mer enn det som kunne forventes av en skvadronssjef i norske spesialstyrker. Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold, sa forsvarsminister Grete Faremo da hun i formiddag kungjorde tildelingen ved minnesmerket for falne i krig og internasjonale operasjoner på Akershus Festning.

Drept i Afghanistan Trond André Bolle, som sammen med tre medsoldater ble drept av en veibombe i Afghanistan i fjor sommer, er dermed den første og eneste som er tildelt Krigskorset for innsats etter Den andre verdenskrig.

- Det er med tungt hjerte jeg står her og vet at Bolle selv ikke kan motta medaljen — han ga sitt liv i tjeneste nettopp i Afghanistan. Med denne medaljen ønsker jeg å bidra til at Trond André Bolle og hans innsats vil bli hedret, og husket, sa Faremo.

UTDELT: Grete Faremo holdt en markering på Akershus slott i dag, i forbindelse med at Trond André Bolle ble tildeldt Krigskorset med sverd av Hans Majestet Kongen i statsråd i dag. Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet
UTDELT: Grete Faremo holdt en markering på Akershus slott i dag, i forbindelse med at Trond André Bolle ble tildeldt Krigskorset med sverd av Hans Majestet Kongen i statsråd i dag. Foto: Øistein N. Monsen/Dagbladet Vis mer

Han skal ha reddet flere soldaters liv under kamphandlinger han deltok i. Hans eksepsjonelle mot, vurderingsevne og lederegenskaper under ekstremt krevende operasjoner trekkes frem som årsaken til at nettopp han har utmerket seg blant medsoldatene da han ledet Norwegian Special Operations Task Group II i Helmand og Uruzgan provinsene fra oktober 2005 til februar 2006.

- Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold, sa forsvarsministeren.

«Norges beste soldat» Bolle har i flere år vært omtalt som Norges beste soldat i forsvarskretser. Den svært erfarne marinejegeren deltok i en rekke skarpe operasjoner i utlandet, og berømmes spesielt for sin innsats i Afghanistan. Han var derfor innstilt til Krigskorset før den fatale hendelsen i fjor, der han sammen med Andreas Eldjarn, Simen Tokle og Christian Lian ble rammet av en såkalt IED vest for Almar bazaar, søndag 27. juni.

Etter hans død ble det også kjent at Trond André Bolle var en av de tre ukjente spesialsoldatene som smuglet hjem Skah-barna fra Marokko i 2008. «Takk til vår redningsmann og supermann», skrev barna i en siste hilsen ved veteranens båre da Hoff Kirke i Østre Toten var fylt til randen under begravelsen.

Bolle tjenestegjorde flere perioder i Afghanistan, og var blant de aller første spesialsoldatene som rykket inn i landet under operasjon «Enduring Freedom» i 2001. Enkelte forsvarskilder hevder han tilbrakte nærmere seks år i landet.

- Full av energi På fritiden var Bolle en engasjert tobarnsfar. Opprinnelig fra Vestby, var familien bosatt i Østre Toten.

FULLSATT: Trond André Bolle ble omtalt som Norges beste soldat. Han gikk inn i Marinejegerkommandoen i 1989, og var med på utallige operasjoner i utlandet. Her tar en fullsatt Hoff kirke farvel med helten. Foto: Forsvaret
FULLSATT: Trond André Bolle ble omtalt som Norges beste soldat. Han gikk inn i Marinejegerkommandoen i 1989, og var med på utallige operasjoner i utlandet. Her tar en fullsatt Hoff kirke farvel med helten. Foto: Forsvaret Vis mer

- Du var den yngste av oss «Bollegutta» i Vestby. Du var full av energi, høyt og lavt. Men siden du var yngst fikk du ofte gjennomgå. Når du kom til Forsvaret kom du hjem. Du kom til en arena som passet deg, sa broren Svenn Erik Bolle i begravelsen.

Selv om selve tildelingen skjedde i dag, vil medaljen først overrekkes på den norske veterandagen 8. mai. Da vil trolig marinejegerens kone Bjørg og de to sønnene Håkon og Odin være hedersgjestene og de som mottar medaljen.

Forsvarsminister Faremo ringte enken i går kveld og fortalte henne om at tildelingen trolig ville bli signert av Kongen i statsråd i dag.

- Vi hadde en god samtale. Og hun ble meget glad, sier Faremo til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!