<strong>HAR FÅTT DOMMEN:</strong> Trond Birkedal møtte pressen på restaurant Alanya i forkant av rettssaken. Han har innrømmet skyld for flere av tiltalepunktene, men nekter for å ha hatt sex med en mindreårig gutt sommeren 2008. Det trodde retten ham på. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
HAR FÅTT DOMMEN: Trond Birkedal møtte pressen på restaurant Alanya i forkant av rettssaken. Han har innrømmet skyld for flere av tiltalepunktene, men nekter for å ha hatt sex med en mindreårig gutt sommeren 2008. Det trodde retten ham på. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Trond Birkedal frifunnet for den alvorligste anklagen

Dømmes til 60 dagers fengsel, 40 dager betinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trond Birkedal ble dermed bare dømt for det han har erkjent under den tre uker lange rettsbehandlingen i Stavanger tingrett.

Av dommen på 60 dagers fengsel er 40 dager betinget. De 20 resterende dagene anses sonet i varetekt.

Trond Birkedal slipper dermed å sone i fengsel, og forlater Stavanger tingrett som en fri mann.

- Jeg føler meg ikke som en vinner, men er fornøyd med å bli trodd, sier Trond Birkedal til Dagbladet.

Retten fester ikke lit til 18-åringen som forklarte at han hadde sex med Birkedal på et hotellrom i Oslo da han var 15 år gammel. Om  18-åringens forklaring uttaler retten:

- Tvilen må komme tiltalte til gode, og det finnes ingen tekniske bevis.

Retten mener også at det ikke er noe i Trond Birkedals forklaring som svekker hans troverdighet.

Retten mener det er formildende at Birkedal har tilstått og beklaget de tiltalepunktene han er dømt for.

Vurderer anke Dommen må sees som et sviende nederlag for påtalemyndigheten, som hadde lagt ned påstand om ni måneders fengselsstraff.

- Vi tar dommen til etteretning. VI vil se på premissene, og vil sammen med statsadvokaten se på om det er grunnlag for en anke, sier politiadvokat Karsten Monsen til Dagbladet.

Innrømmelser Frps tidligere ordførerkandidat i Stavanger var tiltalt for seksuelle overgrep og seksuelle handlinger mot mindreårige. I tillegg lød tiltalen bl.a. på at han har snikfilmet unge mennesker på badet sitt.

Birkedal har innrømmet å ha filmet gutter med skjult kamera, og at det var med seksuelt motiv. Han har også forklart at han har massert flere gutter, og utgitt seg for å være en ung kvinne på internett, for å få bilder av nakne eller lettkledte unge gutter.

Birkedal har imidlertidhele tiden nektet straffskyld for det mest alvorlige av tiltalepunktet - at han skal ha forgrepet seg på en nå 18 år gammel mann da han var 15 år gammel.

- Oralsex 18-åringen har i retten forklart at han hadde oralsex med Birkedal på et hotellrom i Oslo sommeren 2008, da han var 15 år gammel.

Han fortalte også sin historie til Dagbladet i mars, samme dag som politiet tok ut siktelse mot Birkedal for forholdet.

Birkedal har benektet at de to hadde seksuell omgang, men har innrømmet at 15-åringen overnattet på hotellrommet hans den aktuelle natta.

<strong>STJERNE:</strong> Trond Birkedal var en komet i Frp. Han var formann i Fpu fra 2002 til 2008, og partiets ordførerkandidat i Stavanger, da han ble pågrepet 21. mars i fjor. Nå er han ute av politikken. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
STJERNE: Trond Birkedal var en komet i Frp. Han var formann i Fpu fra 2002 til 2008, og partiets ordførerkandidat i Stavanger, da han ble pågrepet 21. mars i fjor. Nå er han ute av politikken. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

I retten beskrev 18-åringen at han har slitt psykisk etter overgrepet han hevder seg utsatt for.

- Vikarierende motiver Både Birkedal og hans advokat Arvid Sjødin har i retten angrepet den nå 18 år gamle mannens troverdighet, og hevder han har vikarierende motiver for å anklage Birkedal for overgrep.

- Jeg tror nok det ga ett hakk i beltet å kunne si at en hadde hatt sex med Trond Birkedal. Jeg tror han ville skryte på seg å ha hatt sex med meg, men fikk kalde føtter da partiet pressa han til å melde dette til politiet, sa Trond Birkedal i retten.

- Gjorde noe feil Både leder i FpU, Ove Vanebo, og stabssjef i Frp, Geir Mo, har vitnet i saken.

Birkedal ble pågrepet 21. mars i fjor. Da hadde Frp-ledelsen i lang tid kjent til den mest alvorlige overgrepsanklagen mot Trond Birkedal.

Frp har fått kritikk for at de ikke gikk til politiet eller varslet guttens foreldre da de ble kjent med overgrepsanklagene mot det politiske stortalentet.

Frp mener de ville håndtert saken anderledes i dag.

- Vi gjorde noe feil, vi hadde feil i regelverket. Det er helt åpenbart at det var feil å ikke varsle de foresatte, sa Mo i retten.

Trond Birkedal har sagt at han vil ta sin straff «dersom han blir dømt for det han har gjort», men at han vil anke «dersom han blir dømt for ting han ikke har gjort».

<strong>BLE IKKE TRODD:</strong> Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som anklager ham for overgrep. Birkedal nektet, og fikk rettens medhold.
BLE IKKE TRODD: Trond Birkedal avbildet sammen med gutten som anklager ham for overgrep. Birkedal nektet, og fikk rettens medhold. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer