TILTALT: Trond Birkedal, tidligere Fremskrittspartiet-topp, er tiltalt for seksuelle overgrep. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix
TILTALT: Trond Birkedal, tidligere Fremskrittspartiet-topp, er tiltalt for seksuelle overgrep. Foto: Geir Otto Johansen / ScanpixVis mer

Trond Birkedal utga seg for å være «Mona»

Fikk unge gutter til å onanere foran webkamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): 22-åringen fra Østlandet ble forelsket i «Mona», og fikk sjokk da han fikk vite av politiet at «Mona» var Trond Birkedal.

- Jeg følte skam, og ble veldig lei meg. Og jeg tenkte på den lille sønnen min, fortalte snekkeren i Stavanger tingrett i dag ettermiddag.

Mannen kjempet med tårene da han forklarte seg, mens Trond Birkedal satt et par meter unna og festet blikket i bordplaten. Birkedal har innrømmet at han opptrådte som «Mona» på nettet.

- Jeg fikk bilder av henne, uten at hun hadde klær på seg. Jeg ble forelsket, klart det, forklarte 22-åringen.

«Mona» ba han kle av seg foran kamera og tilfredsstille seg selv. 22-åringen gjorde det gjentatte ganger, i tro på at han hadde blitt kjent med ei sjarmerende jente fra Oslo. Han ba også «Mona» om å opptre live over kamera, men fikk beskjed tilbake at kameraet var ødelagt. Planlagte treff i Oslo ble det heller aldri noe av.

22-åringen var kun 15 år da han hadde denne kontakten med Trond Birkedal, alias «Mona». Han har hatt ei vanskelig tid etter at han ble gjort kjent med sannheten, med lite søvn og skamfølelse.

«Trond hadde heltestatus» Ei 22 år gammel jente og nær venn av 18-åringen som skal ha blitt utsatt for overgrep av Birkedal, ble også avhørt som vitne i retten i dag. Hun bekreftet at 18-åringen hadde lettet sitt hjerte overfor henne, men de gikk i første omgang ikke videre med saken.

- Jeg reagerte med sjokk og vantro. Trond hadde jo heltestatus i Fpu, ingen kunne si noe imot ham. Vi mente at alle ville tro på og støtte Trond, forklarte den veltalende vestlandsjenta i retten.

Hun sa at Fpu-leder Ove Vanebo etter hvert ble informert om det som skulle ha skjedd på hotellrommet i Oslo. Ifølge kvinnen reagerte Vanebo med taushet og lite handlekraft, han fortalte bare at han hadde hørt rykter om Trond.

- Trond var sterk og mektig, han hadde fått Fpu på beina etter noen ødeleggende skandaler, sa 22-åringen.

Galant Birkedal Hun utviklet et nært vennskap til 18-åringen som ifølge tiltalte skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep av Trond Birkedal.

- Han var stille, beskjeden og åpen. Nå har han mer problemer med å åpne seg, sa hun.

Advokat Arvid Sjødin, som forsvarer Birkedal, påpeker manglende samsvar mellom 18-åringens forklaring og hans venninne. 18-åringen kan ikke huske at han møtte Ove Vanebo og diskuterte Birkedal-saken sammen med sin venninne, mens hun forteller at de var i et slikt møte.

- Det blir litt rart når du forsøker å legge ansvaret over på en gutt som er blitt seksuelt misbrukt, i stedet for å be voksne ta ansvar, sa 22-åringen.

Trond Birkedal har så langt ikke kommet til orde i retten. Han følger årvåkent med på alle forklaringer, hvisker av og til noen ord til sin advokat og virker svært konsentrert og målbevisst. I pausene slentrer han rundt med pressefolkene og har ofte et nølende smil rundt munnen. Og når NRKs tegner mister viskelæret på golvet, er Birkedal galant på pletten og tar opp viskelæret.

Trond Birkedal vil starte sin forklaring onsdag.

NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer