Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske bestrider tre varsler i brev til sentralstyret

Arbeiderpartiets avgåtte nestleder Trond Giske har sendt et brev til partiets sentralstyre der han bestrider tre av varslene som skal ha felt ham.

BESTRIDER VARSLER: Trond Giske har skrevet brev til sentralstyret der han bestrider innholdet i tre varsler. Foto: Bjørn Langsem
BESTRIDER VARSLER: Trond Giske har skrevet brev til sentralstyret der han bestrider innholdet i tre varsler. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske sendte torsdag ettermiddag et brev til Arbeiderpartiet og partiets 20 sentralstyremedlemmer. I brevet gir Giske det han kaller en kortfattet versjon av sitt syn.

Han beklager sin opptreden i to av varslingssakene, men ikke i de tre andre. Igjen gjentar Giske at det er påstander mot ham som ikke medfører riktighet.

- Varslere som står frem med sine historier, skal bli tatt på alvor. Det er derfor svært beklagelig at det blant sakene som partiet mener er brudd på regelverket, er varsler med påstander jeg mener ikke medfører riktighet. Det er viktig for meg å understreke at jeg ved å bestride påstander i disse varslene, ikke betviler andre kvinners historier, skriver Giske i brevet Dagbladet har fått tilgang på.

Giske mener partiets håndtering av varslene er blitt gjort til en rettslignende prosess, med en «omvendt bevisbyrde» - der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

- Likevel ble varslene ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og muligheten til en grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning, skriver han.

- Jeg har lyttet og lært

Han hevder å ha fysiske bevis i minst en av sakene, men dette er ikke framlagt i brevet. Giske tar også selvkritikk i saken og skriver at han har «stor respekt» for dem som tør å varsle.

- Det aller viktigste for meg er å si at jeg tar sterk selvkritikk for episoder der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon, spesielt i sosiale og private sammenhenger. Ansvaret for slike situasjoner er mitt. Jeg tar disse tilbakemeldingene på største alvor. De har forandret meg. Jeg har lyttet og lært, skriver Giske.

- Jeg skjønner Trond sitt behov for å komme med sin versjon av sakene som var ment til de han jobber nærmest med. Landsstyret ferdigbehandlet saken på mandag, den er avgjort og lukket av vårt høyeste organ mellom landsmøtene. Vedtaket står fra det møtet, og Giskes brev endrer ikke det. Utover dette vil jeg ikke kommentere noe, sier Jon-Rolf Næss til Dagbladet.

Han sitter i sentralstyret i Ap.

Støre: - Ikke et dekkende bilde

Jonas Gahr Støre hevder Giskes versjon av hendelsene ikke gir et helt riktig bilde av saken.

- Denne fremstillingen gir ikke et fullt ut dekkende bilde av innholdet i de nevnte sakene og heller ikke dekker omfanget av saker som partiet har behandlet, kommenterer Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

I brevet fastholder Giske at han ikke har fått tilstrekkelig med tilsvar i sakene mot ham. Også tidligere har Giske hevdet han ikke er blitt hørt skikkelig i behandlingen i saken.

- Selv om jeg ikke har hatt mulighet til å utforme et fullt tilsvar, har jeg bedt juristene utforme et sammendrag av de fem sakene hvor det er konkludert med brudd på regelverket, og lagt til mine korte kommentarer til hver sak som sendes partiet, skriver Giske.

Giske avslutter brevet med å slå fast at han skal bidra så godt han kan til at partiet kan samles, både på Stortinget og fram mot kommunevalget neste år.

- Jeg har jobbet for dette partiet og sloss for de verdiene jeg mener det bør stå for i 35 år, og vil fortsette med det i mange år til, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!