Trond Giske er sykemeldt

- Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon, skriver Giske på Facebook.

SYKEMELDT: Trond Giske er sykemeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SYKEMELDT: Trond Giske er sykemeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det stormer rundt Arbeiderpartiets nestleder, Trond Giske, etter at det har kommet fram at partiet har mottat flere varsler om ubehagelig oppførsel.

Nå skiver Giske på sin Facebook at han er sykemeldt.

- Jeg og Arbeiderpartiet har vært gjenstand for stor oppmerksomhet fra mediene de siste dagene. Jeg har uttrykt en dyp beklagelse for at jeg gjennom min atferd har påført andre mennesker ubehag og problemer. Det gjør meg vondt å høre tilbakemeldinger fra de som har opplevd dette. Alle som varsler skal få en god og riktig behandling, skriver Giske på sin Facebook-side.

- Store belastninger

I posten kommer det også fram at han sammen med Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng har gått gjennom varslene og meldingene partiet har fått og at han ikke er kjent med nye varsler etter det.

- Samtidig opplever jeg at det kommer påstander jeg må bestride, fordi det ikke samsvarer med min opplevelse, eller fordi det som presenteres som fakta, ikke stemmer. De siste dagene har vært veldig krevende, med store belastninger for mange mennesker. Jeg har dyp sympati med dem som deler sårbare historier som de har båret på. Det står det stor respekt av, skriver Giske.

Han omtaler de siste dagene som svært belastende.

- Jeg er vant med et høyt medietrykk, men i denne saken opplever jeg en ny og annerledes journalistikk, Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon. Jeg har tatt dette til etterretning og er sykemeldt inntil videre, står det i Facebook-posten.

Arbeiderpartiet har ikke gått ut med hvilke anklager Giske har fått mot seg, men det har kommet fram at det er snakk hendelser av seksuell karakter.

«Ikke mye å gå på»

Denne uka har det kommet fram en rekke varslesaker hvor Giske skal ha opptrådt kritikkverdig. I går tok Giske selvkritikk for å ha oppført seg ufint overfor kvinner. Til Dagbladet sa han at det kan komme flere saker om ham som kan knyttes opp mot metoo-kampanjen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte også Giske, og sa i dag at nestlederen «ikke har mye å gå på».

​Støre sa at han hadde understreket alvoret i situasjonen overfor Giske, mens sistnevnte beklaget at han «har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig».

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik omtalte i kveld også saken på Facebook. Hun skriver at hun ikke kjenner det fulle innholder i varslene, men kaller det for «rystende resning».

- Onsdag ble jeg imidlertid kontaktet av to av varslerne, og gjort kjent med innholdet i deres varsel. Dette hadde de allerede formelt levert inn, og de ville selv at jeg skulle kjenne til deres saker. For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver hun.

NTB skriver at Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF vet at aktive i partiet har opplevd seksuell trakassering og vonde opplevelser i sitt virke.

AUF, som sitter i partiets sentralstyre, sendte fredag ettermiddag ut en pressemelding hvor partiet for første gang utførlig kommenterer varslene mot Trond Giske.

- AUF vet at seksuell trakassering forekommer, og at det er medlemmer hos oss som har hatt vonde opplevelser på grunn av stor aldersforskjell og ujevne maktforhold. Det er en problemstilling AUF er bevisst på og har jobbet mye med gjennom mange år, heter det i pressemeldingen.

Fakta om varslingssaker mot Giske

  • Onsdag forrige uke skrev Dagens Næringsliv at Ap-ledelsen hadde mottatt flere varsler om nestleder Trond Giske. Sakene avisen kjente til da, gikk lenger tilbake i tid og ble håndtert av tidligere partisekretær Raymond Johansen og nåværende partisekretær Kjersti Stenseng.
  • En av disse sakene dreier seg om SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011. Johansen tok episoden opp med Giske, men skal ha slått seg til ro med forklaringen og konkludert med at det ikke var noen grunn til å reagere noe mer overfor Giske.
  • En annen av disse sakene gikk også tilbake til Giskes tid som statsråd, men skal ha blitt meldt inn i løpet av de siste ukene til nåværende partisekretær Stenseng. Etter det DN kjenner til, konkluderte Stenseng med at saken ikke var alvorlig og ikke noe å ta tak i.
  • DN kjente også til en sak som skal ha blitt varslet inn til leder for kvinnenettverket i Ap, Anniken Huitfeldt. Det er uklart om hun tok saken opp med Giske, og Huitfeldt har ikke villet kommentere den.
  • Onsdag denne uken skrev DN at partileder Jonas Gahr Støre hadde kalt inn Trond Giske til et møte for å konfrontere ham med minst fire nye varsler om upassende oppførsel. Flere av varslerne skal ha sentrale roller i partiet.
  • Blant sakene som er blitt kjent den siste uka, er en sak VG omtalte mandag der en far nylig hadde kontaktet Støre for å varsle om en mulig hendelse i 2012. Ifølge faren ble datteren hans oppsøkt av Giske utenfor en Fafo-fest. Kvinnen var 21 år, og arbeidet som ryddehjelp og servitør under arrangementet.
  • Ifølge NRK kom det senest onsdag et nytt varsel om at Trond Giske skal ha oppført seg upassende mot en ung kvinne. Nordlys skrev fredag også om en ung kvinne fra Troms som trakk seg fra politikken etter det hun beskriver som uønskede tilnærminger fra Giske. Det er uklart om dette er samme sak.
  • Det er uklart om de seneste varselsakene er en del av de fire nye sakene DN omtalte onsdag.
  • Giske har selv uttalt at han er forberedt på at det kan komme ytterligere varsler. Han har også lagt seg flat og beklaget at han har opptrådt på en måte som er belastende.
  • Ingen av sakene er etter det NTB kjenner til politianmeldt, og det har ikke kommet påstander om at Trond Giske har gjort noe ulovlig.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer