FIKK IKKE VITE: Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) fikk ikke vite om Vimpelcoms utbetalinger. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FIKK IKKE VITE: Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) fikk ikke vite om Vimpelcoms utbetalinger. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Trond Giske fikk ikke vite om omstridte utbetalinger

Daværende næringsminister Trond Giske ble ikke informert om Vimpelcoms utbetalinger til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant da han møtte Telenor-sjefen i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse kontoutskriftene er ny informasjon for meg, sier Trond Giske til Klassekampen tirsdag.

I oppslag lørdag og mandag har Klassekampen dokumentert hvordan det Telenor-eide selskapet Vimpelcom betalte totalt 55 millioner dollar til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant gjennom overføringer i 2007 og 2011.

Pengene skal ha vært betaling for lisenser til å komme inn på det usbekiske telemarkedet, og har klare likhetstrekk til en korrupsjonssak som førte til at toppledelsen i det svenske selskapet TeliaSonera måtte gå av i 2012.

Etter Teliasonera-skandalen kalte daværende næringsminister Trond Giske ledelsen i Telenor inn på teppet. Etter et møte med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, fortalte næringsministeren til Dagens Næringsliv at han hadde blitt beroliget.

- Det er vesentlige forskjeller mellom det som ligger i Teliasonera-saken og det som ligger i Vimpelcom-saken, sa Giske i desember 2012.

I dag sier Giske til Klassekampen at han aldri i sin tid som næringsminister ble informert om betalingene mellom Vimpelcom og Takilant.

- Vi fikk en muntlig forklaring der Telenor forsikret oss om at de fulgte opp alle spørsmål som ble reist i denne saken. Vi så ikke på betalinger eller enkelttransaksjoner mellom aktører, sier Giske om møtet i 2012.

(NTB)