Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte i Ap

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder

Trond Giske sier samtidig at han er utsatt for falske og grunnløse varsler.

IKKE NESTLEDER LENGER: Trond Giske fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE NESTLEDER LENGER: Trond Giske fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

Det ble klart etter et møte mellom partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og Giske i kveld.

- Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre i kveld.

Også Giske bekreftet situasjonen:

- Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte. I samråd med partilederen har jeg derfor kommet til at jeg vil tre tilbake fra denne oppgaven på ubestemt tid. Dette vil bli meddelt sentralstyret i et brev, skriver Giske på Facebook mandag kveld.

Giske: - Falske varsler

På Facebook skriver Giske også at han mener det er kommet grunnløse og falske varsler mot ham.

- En grundig behandling innebærer også at jeg får legge frem min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere.

- Beklager

Beslutningen gir partiet tid til å ettergå varslene mot Giske nøyere.

Dagbladet skrev tidligere i dag at flere av Giskes støttespillere støttet en suspensjon av nestlederen. Dette fordi deler av Giske-leiren mener det kan være omstendigheter i varslene som vil komme til Trond Giskes fordel.

- Jeg vil gjenta min beklagelse for at jeg har påført andre mennesker ubehag og problemer ved min tidligere atferd. Jeg har gjort feil, og har ikke alltid vært bevisst nok på rollen min og hvordan den oppleves. Jeg har stor respekt for dem som deler sine historier, alle varsler skal gis en riktig og grundig behandling, fortsetter Giske på Facebook.

Flere kvinner i og utenfor partiet har varslet om Giskes oppførsel, og nestlederen har innrømmet og beklaget overtramp og ufin oppførsel. Det er fortsatt uklart hva som står i varslene partikontoret nå behandler, men Jonas Gahr Støre sa at det var handlinger av en seksuell karakter.

- Ikke sort/hvitt

I morgen møtes sentralstyret i Arbeiderpartiet for å gjennomgå varslene mot Giske.

Jon Rolf Næss, leder i Aust-Agder Arbeiderparti, er blant dem som skal på møtet. Næss har fortalt Dagbladet at han stiller til møtet med et åpent sinn.

- Trond er ikke en person som må stoppes på timen. Jeg stiller til møtet 2. januar med et åpent sinn. Dette er ikke en sort/hvitt-sak, og vi skal bruke god tid på å vurdere veien videre, forteller Næss til Dagbladet.

I vandrehallen på Stortinget uttalte Støre fredag før julehelga at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på. Flere partimedlemmer rykket ut og ga uttrykk for at de mener Giske må trekke seg. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!