Trøndelag Ap

Trond Giske lansert til styreplass

Trond Giske er nå lansert til plass i styret at Trøndelag Ap. Men det er ikke gitt at han blir leder.

INN I STYRET: Trond Giske er innstilt som nytt medlem av styret i Trøndelag Ap. Her fra journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
INN I STYRET: Trond Giske er innstilt som nytt medlem av styret i Trøndelag Ap. Her fra journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lista over kandidater fra lokalpartiene til nytt fylkesstyre for Trøndelag er nå sendt ut. Fra Trondheim Arbeiderparti er Trond Giske foreslått, sammen med fem andre.

Så langt har ingen lokalpartier lansert lederkandidater, bortsett fra Melhus Ap, som ønsker at Per Olav Skurdal Hopsø skal fortsette. Men han har takket nei til gjenvalg.

- Stort mangfold

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det er 35 navn på lista. Den viser at vi har et stort mangfold av svært dyktige kandidater. Nå ber vi om innspill fra lokalpartiene til hvordan styret skal se ut. Basert på det skal vi jobbe fram en innstilling som er samlende for Trøndelag Ap, sier leder i valgkomiteen, Arild Grande, til Dagbladet.

Trond Giske har ikke ønsket å kommentere sitt kandidatur, men er nå lansert fra Trondheim Ap.

- Jeg antar at de som står på lista er spurt og har sagt seg villig til å gjøre en jobb for Trøndelag Ap. Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, men det er gledelig å se at så mange er villige til å bidra, sier Grande.

Gode navn

Leder av Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, vil ikke si noe om hvilken plass i styret lokalpartiet ser for seg for Giske.

- Vi har spilt inn seks navn til valgkomiteen. De har ulik bakgrunn, alder, erfaring og fartstid i partiet. Alle har sagt seg villige til å gjøre en jobb for partiet og sette oss i stand til å vinne valg. Det er seks veldig gode navn. Nå er det opp til valgkomiteen å sette sammen et godt lag, sier Bjørnbet.

Hun er en av Trondheim Aps to representanter i valgkomiteen.

Krevende kabal

Lokal- og fylkespolitikere i Trøndelag leter nå etter pakkeløsninger og kabaler som kan forene ulike fløyer og gi gjennomslag for ulike deler av et stort, sammenslått Trøndelag Ap.

Adresseavisen meldte før jul at Trond Giske var favoritt til å overta etter Per Olav Skurdal Hopsø. Mange lokalpolitikere i Trøndelag Dagbladet har snakket sier at Giske står sterkt, og er den beste til å lede fylkespartiet videre.

Noen vil ikke gi Giske denne tilliten, mens andre mener det er for tidlig for han å bli leder nå etter metoosakene og den opprivende prosessen i partiet etterpå.

Kandidat til styret

Giske har selv ikke bekreftet at han er kandidat. Men i formiddag ble det kjent at han er en av Trondheim Aps kandidater til nytt styre, men lokalpartiet har så langt ikke pekt ut noen lederkandidat. De har to medlemmer i valgkomiteen.

Et argument som blir nevnt av flere, er at fylkespartiet ikke kan være bekjent av tre menn fra Trondheim og omegn i fylkespartiets toppverv. Per Olav Skurdal Hopsø, som ikke tar gjenvalg som fylkesleder, er leder for Aps fylkestingsgruppe og Tore O. Sandvik er fylkesordfører.

Leter etter kvinnetopp

I den nå ledige jobben som fylkesleder bør man sette inn en kvinne, mener mange. De som hyppigst blir nevnt, er tidligere Frøya-ordfører Berit Flåmo, Afjord-ordfører Vibeke Stjern og Randi Ness, som har vært har vært politisk rådgiver for tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen og for Jens Stoltenberg, både som Ap-leder og som NATO-sjef.

Ness sluttet i NATO sommeren 2018, og bor nå i Trondheim. Ness skal ha barn i mai, og det er uvisst om hun ønsker comeback i politikken nå.

Andre navn som nevnes er Bente Estil, Arnhild Holstad og Karianne Tung. Holstad sitter i fylkesstyret og har sagt ja til gjenvalg under forutsetning av at Giske ikke blir leder.

Flåmo kommer fra tidligere Sør-Trøndelag, mens de andre to kommer fra tidligere Nord-Trøndelag. En mulig konstellasjon som blir nevnt overfor Dagbladet, er Berit Flåmo som leder og Amund Hellesø, ordfører i Nærøysund og tidligere Nord-Trøndelag, som nestleder.

Valgkomiteen hadde sitt første møte mandag, og møtes igjen 24. februar. Da vil komiteen trolig være nærmere en mulig kabal. Trond Giskes er nå med i kabalen. Interne kamper i Trøndelag Ap og i valgkomiteen vil avgjøre hva slags posisjon han får. Valgene blir gjort på årsmøtet i slutten av mars.

.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer