KRITISERER TROND GISKE: Hallgeir Langeland var nær ved å få med seg de rødgrønne på å instruere næringsminister Trond Giske (Ap). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
KRITISERER TROND GISKE: Hallgeir Langeland var nær ved å få med seg de rødgrønne på å instruere næringsminister Trond Giske (Ap). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.Vis mer

- Trond Giske må engasjere seg sterkere

SVs Hallgeir Langeland er forbanna på statlige lederlønninger, men får ikke gjennomslag når kontrollkomitéen kommer med sin Giske-konklusjon i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag kommer kontrollkomitéen med sin innstilling etter høringa om statlig eierskap. Det var like før Trond Giske ble instruert av sine rødgrønne partifeller i kontrollkomitéen til å reforhandle lederlønningene i flere statlige selskaper. Slik gikk det ikke. Men SVs Hallgeir Langeland fortsetter kjøret mot sin rødgrønne partifelle og statsråd Trond Giske (Ap).

- Jeg ville kjøre tøft. Jeg er forbanna på at statlige ledere har to til ti ganger mer i lønn enn statsministeren. Dette er uholdbart i en rødgrønn regjering. Min oppfordring er at Trond Giske må engasjere seg sterkere for å få ned lederlønningene, sier Langeland til Dagbladet.

Dagens Næringsliv skriver i dag at de rødgrønne ønsket å gå langt i å instruere Trond Giske om å sette lederlønningene ned. Dette lå inne i saken som en merknad fra de rødgrønne. Men Sp ved Per Olaf Lundteigen kom med et forslag som var mildere, og Martin Kolberg og Arbeiderpartiet valgte å gå for dette. Det endelige forslaget går ut på at generalforsamlingene skal protokollføre det dersom det er misnøye med lederlønningene.

I tillegg til intern strid de rødgrønne i mellom, har det vært konflikt mellom regjeringspartiene og opposisjonspartiene i komitéen om grunnlaget for og håndteringen av høringssaken. De rødgrønne medlemmene har ifølge DN skrevet under på at komiteens autoritet og seriøsitet bringes i miskreditt og at komiteens anseelse ikke tåler mange slike saker. Opposisjonen svarer tilbake med samme mynt.

- Det er Martin Kolberg som undergraver kontrollfunksjonen til Stortinget, sier saksordfører Per-Kristian Foss til avisa i dag.

Striden kom tydelig fram under høringa 19. desember. Martin Kolberg sa flere tanger at han mente flere ledere av statlige selskaper ikke burde vært innkalt. Regjeringspartiene var i utgangspunktet i mot eierskapssaken, som først og fremst dreide seg om flere omstridte styreutnevnelser. De svarte opposisjonen med å innkalle tidligere Høyre-statsråd Børge Brende, for å motbevise at Trond Giske hadde forfordelt partifeller. Ifølge Foss er det kraftig polemikk i innstillinga som leveres i dag.