- BARNEHAGE VIKTIGST FOR 4-OG 5-ÅRINGER:  Det mener statsminister Erna Solberg. Foto Jacques Hvistendahl  / Dagbladet.
- BARNEHAGE VIKTIGST FOR 4-OG 5-ÅRINGER: Det mener statsminister Erna Solberg. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

- Trond Giske må lære seg å lese

Erna Solberg smeller til mot Trond Giske i barnehagekrangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først spøkte statsminister Erna Solberg (H) med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) evner til brøkregning i sin tale til NHOs årskonferanse i går.

Nå får Arbeiderpartiets kunnskapspolitiker Trond Giske smake Ernas brodd:

- Han må lære seg å lese, mener Solberg.

Stikket kommer som svar på tiltale fra Giske.

- Erna må ha sittet med en flau smak i munnen under professor Mari Reges foredrag, sier Giske til Dagbladet.

Kunnskapskrangel Rege talte varmt for at kunnskapsløftet må bli et barnehageløft; læringstiltak gir nemlig størst effekt når de settes inn tidlig. Et eminent foredrag, ifølge Giske.

- Jeg er glad det ble holdt mens Solberg fremdeles satt i salen. For hun har gått motsatt vei: Hun har kuttet 7000 barnehageplasser, økt barnehageprisen og økt kontantstøtten, sier han.

Giske mener løsningen er å øke kvaliteten i barnehagen, holde prisen lav og kutte kontantstøtten for de eldste barna. Solberg er rykende uenig, og tar professor Rege til inntekt for sitt syn:

- Det Mari Rege sier, er ikke i strid med det vi gjør. Vi er enige om at det er viktig med et pedagogisk tilbud før skolen for fire- og femåringer. Det er ingen forskning som har snakket om læring for ett- og toåringer. Men vi er opptatt av en kvalitetssatsing i barnehagen, sier Solberg.

- Trond Giske mener at du bør ha en flau smak i munnen?

- Trond Giske må lære seg å lese, og huske på den historiske kampen mellom venstresida og høyresida. Historisk var det slik at venstresida var opptatt av tidlig barnehage og heldagsbarnehage for at kvinner skulle komme ut i jobb. Høyre var opptatt av førskole og det pedagogiske. Da jeg foreslo fireårstesting, mente de at det var testhysteri. Men det var for å fange opp de som ikke kan ta til seg undervisning, sier Solberg.

Professoren: Solberg tar feil Men Mari Rege selv sier at Solberg tar feil om forskningen.

- Dette er feil. I dag snakket jeg om forskning på barn som er tre år og eldre, men det finnes flere studier som viser at gode barnehager for ett- og toåringer fra vanskeligstilte familier gir disse barna bedre muligheter til å lykkes på skolen, sier Mari Rege.

- Selvsagt er foreldrene den viktigste ressursen som ett- og toåringer har. Men det er ulikt i hvilken grad foreldre klarer å stimulere barna sine. Studiene viser at gode barnehager kan være et viktig og virkningsfullt tillegg, spesielt for barn fra familier med lav inntekt og utdanning. Nettopp disse familiene er overrepresentert blant de som mottar kontantstøtte. Kontantstøtte forsterker derfor forskjellene, og bør avvikles, sier Rege.

NHO drar i Høyre NHO-leder Kristin Skogen Lund er uenig med regjeringen både når det gjelder kontantstøtte og når det gjelder pappaperm. Hun er enig med regjeringen i at barnehage er viktigst for de som snart skal begynne på skolen, men drar det lengre enn regjeringen og vil gjøre barnehagen obligatorisk for femåringene.

- Vi opplever at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er enig med oss når det gjelder betydningen av læring i barnehagen, men de har ikke vært villige til å gjøre barnehage obligatorisk for femåringer, slik vi ønsker. De fire prosentene som ikke går i barnehagen, er de som trenger det mest, sier Kristin Skogen Lund.

UENIG: Arbeiderpartiets Trond Giske mener det er feil å øke kontantstøtten og kutte barnehageplasser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
UENIG: Arbeiderpartiets Trond Giske mener det er feil å øke kontantstøtten og kutte barnehageplasser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer