OPTIMIST: Arbeiderpartiets Trond Giske er lattermild og optimistisk, men ønsker en evaluering av det som ser ut til å bli et for dårlig valg for hans parti. Vis mer

VALGNATT:

Trond Giske om Aps krisetall:
- Det er skuffende

Aps nestleder er skuffet over dårlig valg for Ap, men det er fortsatt håp i hengende Støre for regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det slo ned som en bombe på Arbeiderpartiets valgvake da den første prognosen fra Valgdirektoratet viste at det styrte mot fortsatt borgerlig flertall.

Parallellt kom prognosen til TV 2 og VGs valgdagsmåling, som alle støtter samme konklusjon.

Aps nestleder Trond Giske har ikke gitt opp å få til et regjeringsskifte ennå, men innrømmer at det uansett ligger an til et dårlig valg for Ap.

- Det er jevnt mellom blokkene, men det man allerede kan slå fast er at Ap ikke gjør noe brakvalg. Det er helt sikkert, og det er skuffende. Vi hadde håpet på et bedre resultat enn i 2013, og det ser det jo ikke ut til at vi får, sier Giske til Dagbladet.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

Jevnt

Kl 21.30 antyder valgdirektoratets prognoser en oppslutning på 27,4 prosent for Ap.

Dersom det blir sluttresultatet, er det det nest dårligste valget Ap har gjort siden 1945, og svært mye dårligere enn 2013-valget, da Ap endte på 30,8.

Giske varslet på valgvaken at partiet vil ta en full evaluering av hva som gikk galt valgkampen dersom det ikke blir regjeringsskifte, slik prognosene tyder på.

Uhyre jevnt

Samtidig er det nå uhyre jevnt, siden både Venstre og KrF vaker like i nærheten av sperregrensa.

Etterhvert som stemmene telles opp, hopper både Venstre og KrF opp og ned under og over sperregrensa.

- Det er noen tideler rundt sperregrensa her som kan avgjøre, men vi får vente å se hva tellinga utover natta vil vise, sier Giske.