PLAGET: Statsminister Erna Solberg slet seg gjennom spørretimen i Stortinget med forkjølelse og måtte svelge en halspastill og drikke vann mens hun ble grillet av sine politiske motstandere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PLAGET: Statsminister Erna Solberg slet seg gjennom spørretimen i Stortinget med forkjølelse og måtte svelge en halspastill og drikke vann mens hun ble grillet av sine politiske motstandere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Trond Giske-oppgjør med småsyk statsminister

Ap-nestlederen beklaget å plage Erna Solberg, men viste ingen politisk nåde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg kjempet seg tappert gjennom halvannen times utspørring i stortingssalen i formiddag, med sår hals og forkjølelse.

Trond Giske ba om unnskyldning for at han forlenget spørretimen og ønsket god bedring, før han utfordret statsministeren om samfunnsutviklingen under den blåblå regjeringen.

Villet utvikling? - Samfunn med små forskjeller gir mennesker størst mulighet til arbeid, utdanning, velstand og trygghet. Men Norge går motsatt vei.
Skattepolitikken øker forskjellene, kutt i velferdsordningene rammer dem som har minst, arbeidsvilkår svekkes og arbeidsløsheten er rekordhøy.

Er dette en villet utvikling fra statsministerens og regjeringens side, spurte Trond Giske.

Lønnsomt å jobbe Erna Solberg svarte at det er regjeringens mål at Norge skal være et land med små forskjeller og minimal fattigdom.

- Det viktigste vi kan gjøre for å oppnå dette er å få flest mulig i arbeid. Det skal lønne seg å arbeide. Når det stilles krav om arbeidsaktivitet, opprettholdes kontakten med arbeidslivet. Det gir også god helse, sa statsministeren.
 
Dempe tilbakeslag Hun la vekt på at det i tida som kommer blir særlig viktig å bekjempe arbeidslivskriminaliteten.

- Den fremste utfordringen nå er å skape nye, lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor. Budsjettforliket bidro aktivt for å dempe tilbakeslaget i økonomien, mente Erna Solberg.

Øker — ikke øker? Trond Giske viste til at finansminister Siv Jensen i en interpellasjonsdebatt i Stortinget i går hevdet at forskjellene i Norge ikke øker. Han spurte statsministeren om hun var enig i finansministerens beskrivelse.

- I en periode med økende arbeidsledighet vil forskjellene i et samfunn øke. Derfor er situasjonen med økende arbeidsløshet en utfordring på kort sikt, svarte Erna Solberg.

Skattekutt for rike Trond Giske poengterte at lønnsforskjellene i Norge øker.

- Vi ser at formue-forskjellene i Norge øker, godt hjulpet av regjeringens skattekutt for dem som har mest fra før.

Forskjellen mellom dem som er innenfor og utenfor øker, antall sosialhjelpsmottakere øker. 70.000 unge under 30 år står utenfor arbeidslivet.

- Vi har den høyeste arbeidsledigheten på 20 år, uttalte Giske.

Utenforskap Ap-nestlederen viste til at det store mantraet til Høyre før valget i 2013 var å gjøre noe med utenforskapet.
- Men vi opplever tvert i mot at det går i motsatt retning, de yngste er utsatt, vi har 42.000 arbeidsløse under 25 år, sa Trond Giske.

Statsministeren svarte at regjeringen har gjort mye for å bedre forholde for dem som faller utenfor, for å få dem til å delta mer aktivt.