TAR SELVKRITIKK: Ap-topp Trond Giske sier han har oppført seg dårlig over kvinner, men vil ikke gå inn i detaljene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR SELVKRITIKK: Ap-topp Trond Giske sier han har oppført seg dårlig over kvinner, men vil ikke gå inn i detaljene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

GISKE-SAKEN

Trond Giske til Dagbladet: - Det kan komme flere varsler om meg

Ap-nestlederen beklager egen oppførsel og innser at tilliten til ham er svekket. Trond Giske innrømmer at han også tidligere er blitt gjort oppmerksom på egen oppførsel.

(Dagbladet): I en pressemelding fra Arbeiderpartiet i ettermiddag, går det fram at det har vært et møte mellom Giske, partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Støre om varsler til partiet som omhandler Ap-nestlederen fra Trøndelag.

- Jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig, sa partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Torsdag kveld forteller Ap-nestleder Trond Giske til Dagbladet at det kan komme flere saker om ham som kan knyttes mot #metoo-kampanjen.

- Jeg er forberedt på at det kan komme mer, fordi hvis noen har oppfattet at jeg har oppført meg dårlig, så kan det jo være flere. Da er det i så fall viktig å få fram, sier Giske og legger til:

- Jeg har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst nok.

- Jeg er lei meg

Ap-toppen understreker at han «tar dypt innover seg» det bildet varslere har malt av ham, og beskriver dagen i dag som «en krevende, men nødvendig dag». Giske sier han legger seg flat og beklager at han har oppført seg på en måte som andre har funnet ubehagelig.

- Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg legge på min kappe, det er min skyld. Jeg tar selvkritikk for hvordan jeg har oppført meg, og at det har ført til at folk har følt ubehag. Jeg må stå til ansvar for det. Jeg er lei meg for det jeg har gjort, sier Giske til Dagbladet.

- Eksakt hvordan er det du har oppført deg?

- Jeg har ikke vært min oppførsel og min rolle bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell, eller sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har opptrådt på tvers av de verdiene jeg ellers har, sier Giske til Dagbladet.

Om jobben som nestleder

Oppstyret rundt Trond Giske startet med en sak i Dagens Næringsliv om uttalelser i et gruppemøte på Stortinget fra leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt. Hun skal der ha uttalt at det «må være lov å gå på en smell» og advart mot at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt ved valg og ved nominasjonsstrider.

- Har det vært yngre jenter involvert, Giske?

- Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, svarer Giske.

- Hvor langt tilbake er episodene det når er varslet om?

- Jeg kan som sagt ikke gå inn enkeltsaker. Det handler om hensyn til dem det gjelder, sier Giske.

- Vurderer du nå din posisjon som nestleder i Arbeiderpartiet?

- Jeg opplever at min tillit er svekket, helt klart. Og så er det viktig for meg å forsøke å gjenreise den tilliten.

Varslet tidligere også

Senest i går kveld kom det inn et nytt varsel om upassende oppførsel mot en ung kvinne fra nestlederen. Etter møtet med Støre og Stenseng i dag var Giske klar på at han beklaget egen oppførsel.

Trond Giske forteller Dagbladet torsdag kveld at han også tidligere er blitt gjort oppmerksom på at enkelte har reagert på hans oppførsel overfor kvinner.

- Jeg har fått reaksjoner før, ja, men de har ikke vært på samme måte som nå. Det må jeg bare ta på min egen kappe. Det er åpenbart at jeg har gjort ting som jeg ikke burde gjort, sier Giske.