Trond Giske ut mot vedtektsendringer

For første gang tar lokallagsleder Trond Giske i Nidaros Sosialdemokratiske Forum bladet fra munnen: Alle hans medlemmer bør telle med i Trøndelags landsmøtedelegasjon. Han får motbør fra sin egen fylkesleder, helseminister Ingvild Kjerkol.

ALLE SKAL MED: Lokallagsleder Trond Giske i Nidaros mener alle medlemmene bør telle med når Trøndelag-benken sendes til landsmøtet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ALLE SKAL MED: Lokallagsleder Trond Giske i Nidaros mener alle medlemmene bør telle med når Trøndelag-benken sendes til landsmøtet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg har forståelse for at det lages regler slik at medlemmer som bor utenfor Trondheim ikke påvirker trondheimspolitikken, sier Trond Giske til Dagbladet.

Vi møter Norges mektigste lokallagsleder med over 3000 medlemmer i ryggen mens han hilser velkommen til medlemsmøte i Folkets Hus i Trondheim.

Giske har selv personlig ringt godt over 1000 av dem for å lytte til hvorfor de ønsker å engasjere seg politisk i lokallaget. 90 prosent av dem har aldri tidligere vært medlem av et politisk parti eller har gitt opp partipolitikken for lengst, forteller han.

- Nå skal ikke jeg polemisere, men det syns jeg man skal heie på og ikke snakke ned. Det er helt enestående, sier Giske.

FULLT HUS: 120 Nidaros-medlemmer møtte fysisk og ytterligere 30 digitalt på sist medlemsmøte som hadde strøm som tema. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
FULLT HUS: 120 Nidaros-medlemmer møtte fysisk og ytterligere 30 digitalt på sist medlemsmøte som hadde strøm som tema. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Alle bør telle

Men det er ikke alle som heier på rakettveksten internt i Arbeiderpartiet. Giske innrømmer nå for første gang at han har forståelse for at det kan bli feil hvis Nidaros-medlemmer som ikke bor i Trondheim skal ha innflytelse over politikken i byen.

Arbeiderpartiet skal endre vedtektene på vårens landsmøte for blant annet å sikre bedre representasjon for medlemmene.

Dagbladet er kjent med at det ligger an til å gå utover ikke bare Nidaros' representasjon i Trondheim, men også inn mot landsmøtet, ved at medlemmer bare telles der de bor.

Det mener Giske blir feil.

- Jeg skal ikke bidra i debatten om vedtekter, men jeg tror jeg vet hva medlemmene i Nidaros mener. Jeg har snakket med mange velgere som har forlatt oss, og jeg har til gode å høre at det er endring av Ap's vedtekter som kan få dem tilbake, sier Giske.

- Nidaros-veksten med mange medlemmer utenbys vil gi Trøndelag langt bedre representasjon. Er det rimelig?

- Medlemmene våre hører jo til i Norge, så det er vel rimelig at de skal telle likt som andre medlemmer, svarer Giske.

Giske har for øvrig vært på samtlige landsmøter i Arbeiderpartiet siden 1990. Han svarer at det er årsmøtet i Trøndelag som bestemmer delegasjonen, da vi spør om han ønsker å delta også på vårens møte.

Kjerkol takker nei

Trøndelag er allerede største delegasjon på landsmøtet i Arbeiderpartiet, der hvert medlem i hvert av de 14 fylkeslagene teller likt for representasjon.

Totalt antall medlemmer i Arbeiderpartiet deles på 299 delegater (Svalbard har ett mandat utenom) og så får fylkene mandater basert på medlemstall.

Det gjør at Trøndelag allerede til våren ligger an til å vokse seg enda feitere, takket være Nidaros-veksten.

Fylkesleder Ingvild Kjerkol, som også er helse- og omsorgsminister, sier følgende når hun hører hva Giske nå sier:

- Hvert medlemskap skal telle i Arbeiderpartiet, men vi må passe på at Røros og Flatanger har riktig innflytelse på politikken i Trøndelag. Det er fint at Trond og jeg er enige i det, sier Kjerkol.

Men når det gjelder nasjonal representasjon, er det uenighet mellom Giske og Kjerkol.

- Jeg syns prinsippet om at man teller også nasjonalt der man har bostedskommune rammer det inn på en god måte, sier Kjerkol, som altså ikke ønsker at Trøndelag skal vokse seg større på landsmøtet på grunn av utenbys Nidaros-medlemmer.

Større enn fylkeslag

Lokallaget Nidaros med sine 3000 medlemmer er nå større enn fylkeslagene Agder, Buskerud, Finnmark, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Østfold, Rogaland og Troms.

Det vil si at hvis ikke Arbeiderpartiet endrer vedtektene vil Nidaros-medlemmene ha større representasjon på Trøndelag-benken på et landsmøtet enn disse fylkene.

På vårens landsmøte får Nidaros og Trøndelag ikke full uttelling for sine 3000 medlemmer, siden det er gjennomsnittet av medlemmene siste to år som bestemmer representasjonen.

Lokallagsleder Giske benyttet muligheten på medlemsmøtet å oppildne til enda større rekruttering.

- Vi nidoblet oss i 2022, og det blir nok for mye å gjøre i 2023, sier Giske til latter fra salen.

- Men hvis alle medlemmene kan rekruttere ett nytt medlem hver, så kan vi doble oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer