Trond Heldaas kidnappet i Liberia

Nordmannen Trond Heldaas (53) ble kidnappet i Liberia i går kveld. Familiefaren jobber for organisasjonen Leger uten grenser. Heldaas har det etter forholdene bra. Foreløpig er det uklart hvem som står bak kidnappingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Heldaas har det etter forholdene bra, melder organisasjonen Leger uten grenser. De har vært i kontakt med 53-åringen i dag.

Trond Heldaas kommer fra Heradsbygd sør for Elverum. Han dro til Liberia i slutten av juni, og var på oppdrag i Kolahun-området nordvest i landet da kidnapperne slo til kort tid etter klokka sju om morgenen.

Heldaas kone er nå sammen med parets barn i Heradsbygd.

- Vi holder kontakt med familien. De har ennå ikke bestemt seg for om de vil dra til Liberia, forteller informasjonsansvarlig Hanne Bauer i Leger uten grenser (MSF) til Dagbladet :på nettet.

Sitt 2. oppdrag

Heldaas er ute på sitt andre oppdrag for organisasjonen. I 1998 jobbet han i Galcayo i Somalia. I Liberia hjelper han flyktninger nord i landet.

- Jeg ønsker ikke å si så mye mer på nåværende tidspunkt. Vi holder jevnlig kontakt med folkene i felten, forteller Bauer.

For øyeblikket arbeider Leger uten grenser med alle involverte parter - og håper på en snarlig løsning.

En italiensk hjelpearbeider fra samme organisasjon ble også kidnappet, sammen med fire britiske hjelpearbeidere fra to andre organisasjoner.

Norsk lege

En kvinnelig norsk lege er også på oppdrag for Leger uten grenser i det Liberia, men befinner seg ifølge Bauer i sikkerhet i hovedstaden Monrovia.

Det norske utenriksdepartementet er koblet inn i saken, og familien til den kidnappede 53-åringen er orientert. UD holder løpende kontakt med MSF, som igjen står i kontakt med organisasjonens hovedkontor i Brussel.

- Vi vil dessuten raskt ta kontakt med britiske og italienske myndigheter for å analysere og samordne vårt arbeid, sier fungerende pressetalskvinne i UD, Hanne-Marie Kaarstad til NTB.

Uklart motiv

Bauer ønsker ikke å spekulere i hvem som kan stå bak kidnappingen, eller hvorvidt motivet kan være løsepenger eller politisk. Hun vil heller ikke si om en på forhånd hadde mottatt advarsler eller trusler.

- Vi vet for lite, men MSFs representanter i området arbeider nå på spreng for å finne ut hva som skjedde. Dette arbeidet ledes fra nabolandet Elfenbenskysten. Her ligger også nærmeste norske ambassade.

Kaarstad sier at UD har indikasjoner på hvem som kan stå bak, men at det er for tidlig å gå ut med sikre opplysninger.

Kamper i området

Britisk UD advarte onsdag kveld sine statsborgere mot å reise rundt i det nordvestlige Liberia.

Liberias president Charles Taylor anklaget nylig opprørere for å ha krysset grensen fra nabolandet Guinea, og okkupert grensebyen Kolahun nordvest i landet. Det ble også meldt om kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrker i området.

Det befinner seg mange flyktninger fra nabolandet Sierra Leone i det nordvestlige Liberia. Taylor, som selv kom til makten etter et blodig opprør i 1997 etter et blodig opprør, støtter opprørerne i Sierra Leone, men det er ikke kjent om kidnappingen av de europeiske hjelpearbeiderne har sammenheng med dette.

Diplomater plyndret

Senest i april ble to norske diplomater tatt til fange og plyndret av opprørere i det nordlige Liberia

Flyktningeattaché Rigmor Skjeie ble sammen med fem andre diplomater vekket i grålysningen og fraktet fra sted til sted i et område der det pågikk kamphandlinger mellom opprørerne og regjeringssoldater. Neste dag ble de plyndret for pass og verdisaker og etterlatt uskadde.

En annen gruppe diplomater i samme følge, blant dem ambassadesekretær Stig Traavik ved Norges ambassade i Abidjan og Nederlands ambassadør i Liberia, lyktes med å rømme fra opprørerne med bil, og ta seg over grensa til Guinea.

KIDNAPPET: Trond Heldaas (53) har det etter forholdene bra, blir det opplyst.