DEN VELDEDIGE MILLIARDÆR:  Forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) betalte mest skatt i fjor. Mohn har også gitt over eén milliard kroner til veldedige formål i løpet av sin karriere. I 2004 ga han forskningsstiftelsen i ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner uten føringer. Her er Mohn sammen med universitetsdirektør Kåre Rommetveit. Foto: Helge Hansen/Dagbladet

Foto: Helge Hansen/Dagbladet
DEN VELDEDIGE MILLIARDÆR: Forretningsmannen Trond Mohn (t.h.) betalte mest skatt i fjor. Mohn har også gitt over eén milliard kroner til veldedige formål i løpet av sin karriere. I 2004 ga han forskningsstiftelsen i ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner uten føringer. Her er Mohn sammen med universitetsdirektør Kåre Rommetveit. Foto: Helge Hansen/Dagbladet Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

Trond Mohn var fjorårets største skattebetaler

De tre øverste på skattetopplista ga til sammen 400 millioner til felleskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Mohn hadde i fjor en inntekt på nesten 360 millioner kroner og var dermed den som tjente mest i Norge i fjor. Han har en formue på 3,7 milliarder kroner. I alt gikk i overkant av 142 millioner kroner til personlig skatt.

Mohn er konsernsjef i det familieeide industriselskapet Frank Mohn AS, og han er Bergens største private arbeidsgiver.

Bedriften har spesialisert seg i skipspumper og oljevernutstyr, og har under fabrikkmerket Framo blitt ledende i verden på sitt felt.

Mohn er også kjent som en av de mest generøse milliardærene i Norge. Han har vært en stor bidragsyter til norsk idrettsliv, forskning, kultur og veibygging, og har gitt bort vel én milliard til nettopp disse formålene.

Han støttet blant annet byggingen av en ishall i Bergen Vest med 15 millioner kroner, bidro med 45 millioner kroner på å bygge nye fotballbaner i Bergen og 100 millioner til Universitetet i Tromsø. Veldedigheten kom også bergensavisen BA til gode.

NORGES RIKESTE:  Tobakksarvingen Johan Henrik Andresen betalte i fjor over 138 millioner kroner i skatt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
NORGES RIKESTE: Tobakksarvingen Johan Henrik Andresen betalte i fjor over 138 millioner kroner i skatt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Johan Henrik Andresen jr, som troner lista over Norges rikeste, betalte i fjor over 138 millioner kroner i skatt. Andresen er eier og konsernsjef i Ferd, tidligere kjent som Tiedemanns-gruppen. Selskapet hadde i fjor 1,8 milliarder kroner i driftsinntekter.

På en tredjeplass finner vi milliardær og skipsreder Hans Peter Jebsen. I 2010 betalte Jebsen en personlig skatt på 118,4 millioner kroner.

På 13. plass finner vi kvinnen som betalte mest skatt i Norge i fjor, Kirsten Wøien, som bidro med 33,6 millioner kroner.

Dette er de 50 personene som betalte mest skatt i Norge i fjor: