Trond Våpenstads store tv-eksamen

En samlet norsk juridisk ekspertise står klar som sensorer etter at Trond Våpenstad (51) i dag presenterer Orderud-dommen i en 30 minutter lang tv-sending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenstad har avsluttet sin første drapssak. Dommen er på ca. 26 sider. Sjøl vil han trolig aldri kommentere kritikken som måtte komme - i Norge er det ikke tradisjon for at dommere kommenterer offentlig den rosen eller risen som måtte komme mot deres egne dommer. Trippedrapssaken fra Stomperud-bygda Sørum er ikke oppklart. Verken etterforskingen eller rettssaken har kunnet avdekke hvem som var i kårboligen på Orderud gård natt til 22. mai 1999.

Endt som drapsmann

For Våpenstad er det ingen ny erfaring med uoppklarte saker. Da han kom hjem fra jakt høsten 1992, fant han hjemmet endevedt av tyver.

- Bilen min var full av våpen. Hadde jeg kommet over tyvene der og da, ville jeg trolig sittet inne i dag, har Våpenstad litt fleipete uttalt i et intervju.

Det var 18. april at sorenskriver Våpenstad slo klubba i dommerbordet i Frogner grendehus - og det var klart for norgeshistoriens mest omtalte rettssak. Våpenstad har hatt bortimot ti uker på seg til å komme fram til dagens domslutningen, sammen med studiekameraten, byrettsdommer Tor Langbach, og tre lokale legdommere. Enkelte forsvarere (ikke Orderud-forsvarerne) påpeker at det er bra at han har hatt god tid på seg denne gang. For inntrykket Dagbladet sitter igjen med etter en spørrerunde blant lokale forsvarere på Romerike, er at det kan gå litt fort i svingene for Våpenstad.

Impulsiv

Han omtaltes som impulsiv, noe som kanskje skyldes at han hadde Nils Arne Eggen som fotballtrener i yngre år. Saksbehandlingen er rekordrask. Sorenskriverens korte dommer har ikke alltid passert lagmannsrettens kritiske blikk. I Orderud-saken ble han da også på en måte den første som ble dømt. Som sorenskriver må han ut med 5000 kroner i saksomkostinger etter at han kastet ut tre fotografer. Fotografene påkjærte kjennelsen til lagmannsretten, og fikk medhold. Våpenstad vokste opp i Trondheim, og er sønn av en legendarisk politimann i byen. I Orderud-saken har han vakt oppsikt med sine uttalelser fra dommerbordet om nettopp politiet. Våpenstad forsøkte å stoppe forsvarer Frode Sulland med følgende replikk:

- Vi er ikke her for å dele ut karakterer til politiets arbeid. Våpenstad er også gårdbruker, akkurat som Per Orderud, noe han også har kommentert:

- Dette er ikke nytt for oss. Det er en klassisk norsk gårdskonflikt med odelsrett, sa sorenskriveren om det mulige motivet.

Går til jobben

Til Sørum og Hval gård kom familien Våpenstad i 1977. Ekteskapet med kona Anne Røsen har gitt tre barn, Camilla (23), Bergljot (20) og Victoria (14). Privat er Våpenstad opptatt av å holde seg i form. Han har syklet Trondheim-Oslo, løpt, spilt fotball, gått på ski og skøyter.