Trøndelags-bedrifter frykter milliontap

Etter Adressas terrorist-tegning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Næringslivet i Trøndelag frykter for konsekvensene av at Adresseavisa trykket en tegning av en naken terrorist tirsdag. Bedriftene husker godt at danske selskaper ble boikottet etter at Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer ble trykket, skriver adressa.no.

Den norske tegningen viser en terrorist med bombebelte og påskriften «Jeg er Muhammed og ingen tør å trykke meg!» på skjorta.

En opptelling gjort av NRK viste at det onsdag var 1300 arabiske nettsteder som har plukket opp tegningen.

- Uavhengig av hva man mener om tegningen, og også de fleste muslimer er nok enige i meningen bak, så blir den tolket helt annerledes i den muslimske verden, og det er veldig negativt for oss, sier styreleder Bernt Østhus i Aqualyng.

Selskapet har avsaltingsprosjekter i Pakistan, Saudi-Arabia og Oman, og kontorer i Dubai. Styrelederen frykter tegningen kan føre til at kunder ikke vil inngå avtaler, eller avslutter samarbeid.

Selskapet har blant annet en kontrakt verdt over en milliard kroner i Karachi.

Administrerende direktør Odd Hjelmeland i oljeselskapet Reslab tror terrorister kan utnytte tegningen for å ramme noen.

- Jeg har stor forståelse for tegnerens intensjon, men den kan misforstås og den kan misbrukes, sier han.

BLE BOIKOTTET I 2006: Her vokter soldater fra pakistanske paramilitære styrker Telenors kontorer i Pakistan, etter at Norge ble trukket inn i den forrige karikaturstriden. Nå frykter bedrifter fra Trøndelag at Adresseavisens tegning av en terrorist med bombebelte kan føre til tap av kontrakter. Foto: AP/SCANPIX
BLE BOIKOTTET I 2006: Her vokter soldater fra pakistanske paramilitære styrker Telenors kontorer i Pakistan, etter at Norge ble trukket inn i den forrige karikaturstriden. Nå frykter bedrifter fra Trøndelag at Adresseavisens tegning av en terrorist med bombebelte kan føre til tap av kontrakter. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Pressesjef Theis Brøgger ved danske Arla Foods sier at boikotten etter den første karikaturstriden i 2006 kostet konsernet 400 millioner danske kroner. Selskapet ble ytterligere rammet da striden blusset opp igjen da flere danske aviser trykte tegningene.

Tegneren sier at tegningen ikke viser profeten Muhammed, men en hvilken som helst terrorist.

Trøndelags-bedrifter frykter milliontap
- IKKE MUHAMMED: Selv om tegningen etter tegnerens utsagn skal forestille en hvilken som helst terrorist, har den blitt plukket opp på mange arabiske nettsteder.