Trønder fløy på by\'n

Uventet besøk på isbar i Trondheim i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Eva Lyngstad var på jobb i Isbaren i gågata i Trondheim da det plutselig smalt i markisa på utsiden av isluka. I neste øyeblikk datt en hønsehauk i fortauet på utsiden av Isbaren i Nordre gate.

- Jeg sto en meter unna, sier 20-åringen til Dagbladet.

Men hønsehauken syntes ikke at fortauet var noe blivende sted. Omtåket kom den seg på vingene og braste inn gjennom luka og inn i isbaren til Eva. Hun var ikke sen om å komme seg ut.

- Den var ganske stor og flakset rundt. Vi måtte bare stå og se på, vi kunne ikke bare gå og ta tak i den, forteller hun.

Ville ikke ha is

Fotograf Bjørn Torkel Dahl var på vei forbi stedet da han hørte levenet og oppdaget hva som foregikk. Han sprang og lånte seg et kamera og fikk foreviget stunden med det celebre besøket.

Rovfuglen var ikke spesielt interessert i isen som Eva selger. Men den rakk å undersøke hele lokalet såpass grundig at Eva og kollegene brukte flere timer på å vaske etter besøket. All mat måtte kastes.

Fuglen ble hentet av drosjesjåfør Geir Lasse Aune, som er med i Fallviltgruppa i Trondheim kommune. Aune gikk inn i isbaren og fikk tak i fuglen uten problemer.

- Da jeg kom inn, sto fuglen på vaffeljernet. Det var ikke nødvendig med hansker, dette var en unge som ikke har vært selvstendig mer enn noen uker. Det er klørne som er farlige, og jeg tror ikke hun forsto at hun kunne gjøre noe med klørne, sier Aune, som har jobbet med ringmerking av rovfugler i mange år.

Ifølge Aune hekker hønsehaukene rett ved Trondheim sentrum. Torget i nærheten av Isbaren er ofte fullt av duer, og Aune tror at den uerfarne hønsehauken prøvde å ta en due da den bommet og fløy rett i markisa.

Trost til kvelds

Den unge hunnen fikk førsteklasses behandling og ble fraktet i taxi hjem til Jostein Sandvik i Statens Naturoppsyn. Hos Sandvik ble hauken ringmerket og sjekket for skader. Dessuten fikk den mat.

- Jeg tar av og til imot skadde rovfugler, så jeg har en uvane med å plukke med meg døde fugler. Hønsehauken fikk en trost fra fryseboksen, forteller Sandvik.

Natten tilbragte hønsehauken i Sandviks hønsegård - som er tom for høns. På morgenkvisten ble den sluppet ut i frihet igjen.

<B>PÅ BYTUR:</B> Geir Lasse Aune hentet hønsehauken på Isbaren i Nordre. - Den satt på vaffeljernet, forteller han.