Trøndere skravler mest

Folk fra Sør-Trøndelag snakker mest, faktisk dobbelt så mye som folk fra Vestfold og Oslo. Kanskje ikke så overraskende, men det er første gang nordmenns telefonvaner er dokumentert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så lenge snakker vi


1. Sør-Trøndelag 4 minutter, 20 sekunder
2. Hordaland 3 minutter, 43 sekunder
3. Buskerud 3 minutter, 28 sekunder
4. Nord-Trøndelag 3 minutter, 28 sekunder
5. Oppland 3 minutter, 17 sekunder
6. Troms 3 minutter, 16 sekunder
7. Sogn og Fjordane 3 minutter, 14 sekunder
8. Møre og Romsdal 3 minutter, 12 sekunder
9. Østfold 3 minutter, 11 sekunder
10. Hedmark 3 minutter, 8 sekunder
11. Telemark 3 minutter, 8 sekunder
12. Finnmark 3 minutter, 5 sekunder
13. Nordland 3 minutter, 5 sekunder
14. Rogaland 3 minutter, 4 sekunder
15. Akershus 3 minutter, 1 sekund
16. Aust-Agder 3 minutter
17. Vest-Agder 2 minutter, 59 sekunder
18. Oslo 2 minutter, 52 minutter
19. Vestfold 2 minutter, 52 sekunder
Kilde: Bergens Tidende

Det er folks telefonprating som har blitt målt i den store nye snakkeundersøkelsen. På oppdrag fra Bergens Tidende har TELE2 tatt tida på 18 millioner samtaler. Resultatet kommer neppe som noen overraskelse: landets verste pratmakere kommer fra Sør-Trøndelag og Bergen. Det er altså ikke bare i gater og på puber disse folkegruppene har høyt volum og prater mye. De har også erobret telenettet. Tallenes tale er klare. Mens sørtrønderne snakker 4 minutter og 20 sekunder i gjennomsnitt i hver samtale, ligger en telefonsamtale i Oslo og Vestfold på snaue 2 minutter og 52 sekunder. Bergenserne er nummer to på listetoppen, etter trønderne, med sine 3 minutter og 48 sekunder per minutt.

Bergenserne er åpenbart snurte over at de ikke fikk førsteplassen, og BT hevder derfor i spaltene at trøndernes seier skyldes «bartefolkets trege gemytt» , deres problem med å komme til poenget og at den snøvlete dialekten gir forståelsesvansker, derfor trenger de litt ekstra tid. Historieprofessor Anders Bjarne Fossen gir den bergenske bitterheten en mer akademisk vri ved å hevde at snakkesaligheten har dype røtter i Vestlandets hovedstad.

- Bergenserne har det mer i kjeften enn andre nordmenn. De har et mer latinsk humør, og et mer lettantennelig temperament, sier han.

Ifølge undersøkelsen snakker folk fra Oslo bare halvparten så mye i telefonen som trønderne. Samfunnsforsker Frank Aarebrot forklarer:

- I Oslo kan de ordne ting på Aker Brygge over en kopp capuccino. De lange telefonene blir overflødige.